Ioan-Aurel Pop despre Sf. Neagoe Basarab: Principe european și precursor al lui Mihai Viteazul

„Întotdeauna m-a fascinat, pentru că-l consider un personaj european în primul rând”, afirmă Președintele Academiei Române despre Sf. Neagoe Basarab în documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab”, realizat de Cristian Ciorăneanu. El explică și în ce fel domnitorul a fost un precursor al lui Mihai Viteazul, la fel ca și Sf. Ștefan cel Mare: înțelegea unirea de limbă și credință a românilor.

„Cu un domn ca el putem oricând apărea înaintea Europei și explica faptul că el nu este cu nimic mai prejos decât capetele încoronate ale Occidentului, care au dus mai departe ideea creștină, care au gestionat și condus Cruciada Târzie – care înseamnă apărarea valorilor civilizației Europene, cea care atunci se chema așa de frumos: Republica Creștină. Între apărătorii Republicii Creștine s-a aflat și Principele și Sfântul Neagoe Basarab”, afirmă istoricul în film.

„Eu îl socotesc un precursor al lui Mihai Viteazul și prin legăturile pe care le-a avut cu Transilvania și cu Moldova”, mai subliniază Acad. Ioan-Aurel Pop.

„În Ardeal a stăpânit domenii cu sate Românești și a făcut simțită autoritatea românească a Țării Românești în Transilvania. Și-l mai consider un precursor [al lui Mihai Viteazul] prin această atitudine pe care a avut-o, de demnitate în raport cu lumea otomană”, adaugă istoricul.

„Turcii ne-au înconjurat cu stăpâniri directe, dar niciodată nu au ocupat inima Țărilor Românești, inima Moldovei și inima Transilvaniei, ele au rămas țări creștine în care, în plină dominație otomană, turcii n-au putut să ridice meceturi, moschei și geamii, n-au avut voie să facă propagandă islamică, n-au avut voie să stăpânească proprietăți, mă refer aici la proprietăți imobiliare – pământuri, case”, a mai spus Președintele Academiei.

Proiecția în avanpremieră a documentarului a avut loc sâmbătă la Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului.

Cristian Ciorăneanu, realizatorul documentarului, este doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj și profesor de Religie la Liceul „Șt. O. Iosif” din Rupea, județul Brașov.

Vezi și:

Sursa foto: Eclujeanul.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfântul Apostol Andrei a fost serbat la Galați

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale din Galați. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de opt ierarhi ai Bisericii noastre. Cuvântul la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop…