„Învierea Domnului, pe care iată în chip fericit o prăznuim în acest an la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii vieții duhovnicești adăpându-ne cu băutură nouă din potirul dreptei credințe spre dobândirea vieții veșnice”, a subliniat Episcopul Visarion al Tulcii în Scrisoarea Pastorală de Paști.
Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să își deschidă sufletele pentru „a primi după cuviință și a desluși cu limpede înțelepciune roadele Sfintei Învieri a Mântuitorului Hristos.
„Să pășim și noi în această noapte de mântuire ca și ucenicii Domnului și femeile purtătoare de mir pe același drum ca și înaintașii noștri, călăuziți de razele aceleiași lumini sfinte, întâmpinându-ne unii pe alții cu vestirea cea îngerească Hristos a înviat / Adevărat a înviat”.
Prilej de mărturisire
Episcopul Visarion a evidențiat că Învierea Domnului este un prilej de mărturisire a credinței și de bucurie duhovnicească.
„Învierea Domnului nu trebuie să rămână tăinuită doar în sufletele noastre ci trebuie mărturisită cu putere celor de aproape, ca și celor de departe. Ea trebuie actualizată printr-o trăire interioară și rodire de fapte bune de fiecare creștin”.
„La Hristos nu se poate ajunge decât prin lepădare de sine așa cum El ne-a învățat cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie (Luca 9, 23)”.
„Lepădarea de sine înseamnă a te dărui lui Dumnezeu și aproapelui pentru care s-a răstignit Hristos. A lua crucea înseamnă a te împotrivi păcatului, ispitelor ce vin de la diavol, de la lume și de la trupul nostru”.
„În această Sfântă și mare zi a Învierii Zi purtătoare de lumină să ne bucurăm și să ne veselim și trupește și sufletește, să ne împăcăm în sufletele noastre cu noi înșine, cu aproapele și cu Dumnezeu și să ne întărim în dreapta credință și în toată fapta cea bună închinându-ne Sfintei Învierii lui Hristos”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Visarion.
Pastorala poate fi lecturată integral aici.
Sursă foto: Episcopia Tulcii