Învățământul teologic universitar din Oltenia la ceas aniversar

Praznicul Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic, a fost sărbătorit în mod deosebit la Craiova. Manifestările dedicate evenimentului au început la orele dimineții prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu”, de către Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în sobor de ierarhi, preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenți studenți și profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, precum și credincioși din toate zonele municipiului.

La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Episcop vicar Emilian Lovișteanul. Preasfinția Sa a vorbit despre viața, opera și faptele de sfințenie ale Sfinților Trei Ierarhi, scoțând în evidență modelul de educație creștină pe care cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe îl oferă tuturor credincioșilor.

Momentele sărbătorești au continuat în sala de festivități a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie, cu o întrunire festivă în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea si viata Sfinților Trei Ierarhi și au fost premiați studenții cu rezultate foarte bune la învățătură în anul universitar 2011 – 2012. Tot cu acest prilej au fost premiați și câștigătorii fazei pe eparhie a concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. Atmosfera de bucurie duhovnicească a fost întregită de Corul Facultății de Teologie care a susținut un scurt concert de muzică psaltică, sub bagheta părintelui lector univ. dr. Ion Bîrnea.

În cuvântul de încheiere, IPS Părinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria comuniunii în cuvânt de laudă și rugăciune, prilejuită de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. „A devenit deja o tradiție pentru facultatea noastră să ne întrunim la ceas de sărbătoare pentru a ne bucura în cântec de preamărire a lui Dumnezeu, în cuvântări de cinstire și laudă a sfinților ocrotitori și pentru a-i recompensa pe studenții merituoși. Este un moment care ne unește, un moment de comuniune frățească ce sporește râvna de a continua să mergem pe drumul spre țelul nostru final, comuniunea cu Dumnezeu, avându-i permanent ca modele pe Sfinții Trei Ierarhi, cei care ne dau putere și ne sunt permanent mijlocitori înaintea Părintelui Ceresc”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente