Întrunirea Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean la Parohia Timişoara Iosefin

Astăzi, 5 februarie 2015, la Parohia Timişoara Iosefin a avut loc întâlnirea membrilor Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, după cum ne-au transmis Diac. Marius Mircia şi Valentin Birău.

Gazda întâlnirii a fost părintele Ionel Popescu, parohul bisericii Naşterea Maicii Domnului, care a prezentat celor prezenţi câteva repere istorice despre parohie şi contribuţiile ctitorilor şi artiştilor care au ajutat la edificarea acestei parohii. Părintele paroh a transmis de asemenea binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, asigurându-i de preţuirea faţă de cei care prin activităţile lor păstrează valorile culturale bănăţene. La eveniment au fost prezenţi membrii Asociaţiei, oameni de cultură şi profesori din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Întrunirea Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean a debutat cu rugăciunea Tatăl nostru, în biserica parohiei, apoi membrii asociaţiei s-au retras în subsolul bisercii parohiale pentru a discuta problemele curente de pe ordinea de zi ale asociaţiei. Moderatorul întâlnirii a fost Ionel Iacob Bencei, iar discuţiile au fost vizat obiectivul Asociaţiei pe anul 2015, lansarea revistei “Tăt Banatu-i fruncea”, aspecte privind partea grafică a revistei, versificaţia şi glosarul revistei, dar şi soluţionarea unor probleme administrative. De asemenea, s-a discutat despre poezia bănăţeană şi literatura dialectală, precum şi activitatea Cenaclului literar Gura Satului, care de mai bine de 20 de ani este ascultat de bănăţeni prin intermediul undelor Radio Timişoara.

Asociaţiei scriitorilor în grai bănăţean a luat fiinţă în anul 2000, iar preşedintele acesteia este profesorul Ion Ghera. În cadrul acesteia activează scriitori şi interpreţi ai dulcelui grai bănăţean, din întreg Banatul românesc, dar şi oameni de cultură şi poeţi din Banatul sârbesc, care fac eforturi pentru păstrarea graiului bănăţean în această zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente