Întrunire la Centrul Eparhial din Cluj

Protopopii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului s-au reunit marți, 6 noiembrie 2012, la Centrul eparhial, în ședință de lucru, pentru a dezbate probleme administrative și pastorale. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfintitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au fost prezenți și membrii Consiliului eparhial.

Au luat parte la această ședință de lucru: Preasfintitul Episcop vicar Vasile Someșanul, toți membrii Consiliului Eparhial și Părinții Protopopi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În cadrul ședinței, s-au dezbătut diverse probleme administrative și pastorale.

„Am analizat misiunea noastră duhovnicească și administrativă din parohii. Un alt lucru care a constituit un punct de pe ordinea de zi este și cel legat de Catedrala Mântuirii Neamului. Apoi au fost pe ordinea de zi o altă mulțime de probleme legate de edificiile pe care le avem în construcție, proiectele aflate în derulare; la toate trebuie să fie participare și comuniune. Pe tărâm misionar trebuie întărită catehizarea, pe tărâm cultural trebuiesc revigorate întâlnirile duhovnicești cu grupuri de preoții la una din mănăstirile noastre”, a spus Înaltpreasfinția Sa potrivit TRINITAS TV.

Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov, a dezvăluit mai multe despre întâlnire, potrivit Radio Renaștera: „Fiecare Consilier al Arhiepiscopiei a prezentat temele care sunt de interes în special pentru Protopopi și pentru preoții din subordinea lor. Printre aceste subiecte de discuție s-a luat hotărârea importantă pentru organizarea vieții noastre bisericești ca parohiile care au două posturi neclericale să renunțe la unul din aceste posturi și în semn de solidaritate și în semn de sprijin și de înțelegere a situației dificile pe care o traversăm cu toții și, astfel, acel post să fie repartizat celor peste două sute de parohii care nu au la ora actuală nici un post și care reprezintă un sprijin important pentru misiunea în aceste zone. Astfel, redistribuirea acestor posturi s-a făcut pe Protopopiatele care aveam mai puține posturi. Cea mai mare lipsă de posturi s-a înregistrat la Protopopiatul Turda și la Protopopiatul Beclean. S-a încercat o reechilibrare a lor. Iată că prin această hotărâre importantă a Permanenței Consiliului Eparhial, adusă la cunoștința Protopopilor și discutată împreună cu ei, s-a încercat normalizarea raporturilor dintre posturile neclericale care au existat până în prezent și rezolvarea deficitului acestora. S-a insistat apoi pe prezența preotului, pe conduita lui, pe misiunea pe care trebuie s-o desfășoare în parohie, pe implicarea lui în proiectele și programele catehetice cu tinerii, proiectele sociale pe care, după posibilități, trebuie să se desfășoare la parohie, fiind și o exprimare a conștiinței preoțești pe care trebuie să o aibă fiecare slujitor. Mai apoi au fost prezentate și temele celorlalte sectoare: economic, cultural, misionar-social, a fost stabilit calendarul grupelor misionare din Postul Crăciunului, care va începe săptămâna viitoare. În acest sens, Eparhia noastră are o bună tradiție. Parohii din toate cele nouă protopopiate sunt vizitate de grupe de studenți și elevi seminariști care participă la Sfânta Liturghie, însoțiți de un preot profesor, și dinamizează și schimbă câte ceva din viața acestor parohii. S-au selectat în special parohii în care sunt, mai mult sau mai puțin, probleme și unde sunt în special și alte confesiuni și culte care își desfășoară activitatea acolo”.

Arhiepiscopia Clujului are nouă protopopiate: Cluj I, Cluj II, Dej, Gherla, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean.

Părinții protopopi se întâlnesc periodic în astfel de ședințe de lucru pentru a dezbate problemele administrative și pastorale, pe care le întâmpină în activitatea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente