„Întreaga Moldovă va fi în rugăciune”. Episcopia Hușilor, rugăciuni zilnice la Sf. Parascheva după anularea pelerinajului

Episcopia Hușilor a comunicat vineri că preoții și credincioșii din eparhie vor înălța zilnic rugăciuni către Sfânta Parascheva, citind acatistul cuvioasei. Preoților li se recomandă să oficieze Sfânta Liturghie zi de zi în această perioadă.

Episcopia a luat act cu profundă mâhnire „de situația, fără precedent în istorie, de îngrădire discreționară și ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iașului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei și a poporului român”.

Catedrala Mitropolitană din Iași, care adăpostește racla Sfintei Cuvioase Parascheva, este „unul din reperele esențiale de pe harta trăirii actului credinței”, scrie în comunicatul eparhiei. „Acolo se simt ca acasă, chiar și fără actul de identitate.”

„Măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătății oamenilor, au fost constant susținute de Biserică, cu conștiința faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu”, se mai afirmă în comunicatul făcut public vineri.

De aceea, este regretabil că autoritățile tratează slujbele sau manifestările religioase ca „spații predilecte de răspândire a virusului și gesturi incompatibile cu sănătatea și vecine cu iresponsabilitatea”.

Episcopia Hușilor își exprimă solidaritatea cu mesajul transmis de Părintele Mitropolit Teofan referitor la această situație și recomandă sporirea rugăciunii către Sfânta Parascheva.

„În același duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curățirii sufletului și prin înmulțirea faptelor bune”.

Preoții din Episcopia Hușilor vor oficia zilnic Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar eparhia le recomandă și credincioșilor să citească acatistul. „Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune”, se afirmă în comunicat.

Mesajul eparhiei nu omite să sublinieze nevoia de respectare a regulilor de protecție sanitară: „Reiterăm îndemnul de a trata cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecție sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, protejându-ne pe noi, dar și pe cei din jurul nostru”.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente