„Între chin şi amin” va fi proiectat la Gherla

Filmul „Între chin şi amin” va fi proiectat duminică la cinematograful Pacea din Gherla, începând cu ora 18:00, informează Radio Renaşterea.

Proiecția, la care vor fi prezenţi o parte dintre protagoniştii filmului, este prima dintr-o serie organizată de Asociația Memorialul Gherla în câteva localități din Ardeal.

În regia lui Toma Enache, pelicula prezintă tragedia umană petrecută în închisoarea politică de la Piteşti în perioada comunistă (1949-1964).

„Acest film este un omagiu pentru cei care au pătimit în închisorile politice pentru ideile lor de esenţă românească, creştină, pentru cei care au îndrăznit să creadă într-o Românie mai bună”, a spus într-o emisiune Trinitas TV Toma Enache, regizorul peliculei.

Deşi cu o istorie lungă, consacrată în secolul al XVIII-lea, în vremea Mariei Tereza, ca spaţiu de detenţie pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni grave, penitenciarul Gherla și-a făcut un trist renume în perioada comunistă.

Regimul comunist a reuşit „performanţa” de a creşte atât numărul deţinuţilor politici, cât şi regimul de teroare, la cote maxime.

În total, comunismul românesc a însemnat (în cifre) 44 de închisori politice, 77 locuri de muncă silnică, 3 milioane de oameni şi peste 800.000 de morţi.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente