„Intersecții culturale” | O platformă pentru patrimoniul cultural românesc din Covasna, Harghita și Mureș

O nouă etapă a proiectului „Intersecții culturale” se desfășoară între 25 și 27 noiembrie în județele Covasna, Harghita și Mureș. Proiectul are ca scop cartografierea resurselor culturale și valorificarea lor pentru publicul național. Vor fi promovate aspecte care ține de locuire, patrimoniul natural,  meșteșuguri și mod de viață.

Conferințele vor dezbate creșterea competențelor cercetătorilor și specialiștilor în domeniu și responsabilizarea instituțiilor publice locale în promovarea atracțiilor culturale.

Vor fi prezentați oameni-resursă, care promovează patrimoniul imaterial al regiunii, cum ar fi Lăcrămioara Pop, muzeograf și artist popular care a inițiat un grup folcloric pentru copii.

Iulia Gorneanu, promotor cultural, a declarat la Radio București FM că, privind-o pe Lăcrămioara Pop cântând ceremonios la acest instrument, a intrat într-o stare „care nu are nimic de a face cu muzica populară sau cu naționalismul afișat, ci cu rostul ființei și rânduiala satului de odinioară”.

„Acești oameni ne-au dat senzația că trebuie arhivați, recuperați și păstrați”, a adăugat ea.

Programul evenimentelor

Miercuri, 25 noiembrie

Ora 15:00 – Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), Sfântu Gheorghe, Județul Covasna

Conferința „Protopopiatul Ortodox Trei Scaune de-a lungul vremii și protopopii săi; privire specială asupra Protopopilor Ioan Beloiu și Ioan Rafiroiu”, susținută de Ciprian Hugianu

Ora 16:00 – Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe

„Program de pricesne și cântece patriotice” interpretate de Părintele Ioan Marin

Joi, 26 noiembrie

Ora 13:00 – Sala de festivități a Muzeului Comunal Tulgheș, județul Harghita

Conferința „Povești cusute. Personalitate feminină transpusă în țesături, sau despre cum femeile au scris istoria comunității cu acul pe pânză”, susținută de Cristina Timariu și invitata sa, muzeograful Lăcrămioara Pop, care încă mai știe să cânte la „doba țărănească cu strune”, instrument muzical vechi de factură populară.

Invitații vor putea vizita și expoziția de fotografii realizate de Gabriel Păcurariu, artist fotograf rezident în Tulgheș, care surprinde peisaje locale în lucrările sale.

Vineri, 27 noiembrie

Ora 17:00 – Casa memorială „Avram Iancu”, Târgu Mureș

Conferința „Importanța Marii Uniri pentru conștiința națională românească”, susținută de Dragoș Burghelia, student la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Conferințele vor putea fi urmărite în direct pe pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul „Intersecții culturale” s-a desfășurat în mai multe etape, care au inclus un stagiu de documentare și cartografiere a zonelor și o etapă în care s-a realizat o platformă online accesibilă gratuit, în limba română, cu scopul valorificării resurselor culturale locale

Platforma este accesibilă gratuit la www.intersectiiculturale.ro.

„Intersecții culturale” este un proiect organizat de Asociația Arta și Cultura București cu sprijinul Guvernului României.

Sursa foto: Mesagerul de Covasna

Comentarii Facebook


Știri recente