Internaţional | Ziua Limbii Române va fi sărbătorită online de ICR prin expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie

O serie de expoziții, recitaluri de muzică și poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită în data de 31 august, anunţă instituţia de cultură pe site-ul oficial.

Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele și consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media ale instituțiilor.

Programul este următorul:

ICR CHIȘINĂU

Spectacolul de muzică și poezie intitulat „Odă limbii române” va începe de la ora 11:00.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susținut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraș și Select Stings Quartet vor susține momentele muzicale ale evenimentului.

ICR ISTANBUL

Spectacolul „Pianul cu poeme”, susținut de pianista Ioana Maria Lupașcu și actrița Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, 30 august, pe pagina de Facebook și pe contul YouTube al reprezentanței ICR Istanbul.

ICR LISABONA

O parte din membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul „Ce te legeni?…” de Mihai Eminescu, inclus în volumul „Revedere”, apărut în 2005 la editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu.

Evenimentul va avea loc luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române, pe paginile de Facebook și Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.

ICR LONDRA

Eseul „Mi-e dor” din volumul „Calitatea de martor” al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat în interpretarea actriței Anamaria Marinca, în limba română și în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh).

Lectura eseului a fost înregistrată special pentru această ocazie la sediul ICR Londra și va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale reprezentanței.

ICR MADRID

19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spațiile Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 1-30 septembrie.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 31 august, de Ziua Limbii Române, și va fi prezentat pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube ale ICR Madrid.

De asemenea, o conferință online dedicată prezenței limbii și culturii române în sistemul de educație preuniversitar și universitar din Spania va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

ICR PARIS

Francezii descoperă, prin hituri, limba română

Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook și pe Instagram, în cadrul proiectului „Limba română prin muzică”.

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

Ultimul curs online de limba și cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanței, cu ocazia Zilei Limbii Române.

ICR STOCKHOLM

Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitați pe poetul Ioan Es. Pop și pe actrița suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanței, luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române.

ICR TEL AVIV

Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanților care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a reprezentanței.

Materialul video va include un număr de zece intervenții ale studenților, în care aceștia vor spune motivele pentru care au decis să învețe limba română, cuvintele și expresiile preferate.

ICR VARȘOVIA

Expoziția de desene în aer liber „Cu alte cuvinte…“, o aventură cu expresii frazeologice poloneze și românești, va fi inaugurată luni, 31 august, de ICR Varșovia.

Desenele și conceptul grafic îi aparțin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi și ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română și polonă.

IRCCU VENEȚIA

Limba română prin ochi de copil

Un dialog filmat, fiu–tată, pe baza „perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Șerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat pe 31 august, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (IRCCU Veneția).

Baza dialogului este cartea „Tata, eu glumesc serios. Tudor Șerban la vorbă cu Robert Șerban”, apărută la editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului „Limba română prin ochi de copil”: un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie și captivantă, iar învățarea ei este ca un joc în care toți câștigă și zâmbesc.

Foto credit: ICR

Comentarii Facebook


Știri recente