Întâmpinarea Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită astăzi, 2 februarie 2013, la Galați, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în capela vechiului Palat Episcopal din Galați, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

La eveniment au participat și elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, însoțiți de pedagogii și profesorii lor, dar și credincioși.

Programul a continuat cu săvârșirea slujbei de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reședință a ierarhilor Dunării de Jos, precum și pentru toți înaintașii în scaunul episcopal.

La final, ÎPS Casian a binecuvântat lucrările de consolidare de la Palatul Episcopal.

„Acest spațiu, încărcat de istorie a marcat peisajul vieții bisericești din Galațiul secolului al XX-lea. Clădirea dăinuiește datorită episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) o sfințea dăruindu-i destinația de principală instituție cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim. Începând cu luna noiembrie 2008, capela „Întâmpinarea Domnului”, adăpostește rămășițele pământești ale primului creștin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens”, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt”.

În prezent, Arhiepiscopia Dunării de Jos a demarat ample lucrări de construcție în cadrul proiectului intitulat „CONSOLIDAREA, REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PALATULUI EPISCOPAL – „MUZEUL ISTORIEI, CULTURII ȘI SPIRITUALITĂȚII CREȘTINE DE LA DUNĂREA DE JOS”.

Necesitatea lucrărilor de consolidare, restaurare și modernizare, necesitate derivă din gradul avansat de deteriorare a edificiului construit în perioada 1897-1900 și clasificat ca monument istoric.

Consolidarea, reabilitarea și amenajarea clădirii Palatului Episcopal va permite ca activitatea desfășurată în prezent – aceea de muzeu – să continue prin Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…