Întâlnirea preoților din Arhiepiscopia Timișoarei

Marți, 12 februarie 2013 a avut loc întâlnirea preoților și diaconilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Conferința s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în urma hotărârii Permanenței Consiliului eparhial din 31 ianuarie a.c.

Întrunirea a debutat la catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierahi” din Timișoara cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul Episcop vicar al Eparhiei Timișoarei împreună cu un însemnat sobor de preoți și diaconi, după cum ne-au precizat Diac. Marius Mircia și Valentin Birău.

Lucrările conferinței au continuat în „Aula Magna” a Universității de Vest din Timișoara, prezidate de Preasfinția Sa, în prezența părinților consilieri, a protopopilor și a clericilor din cele 6 protopopiate: Timișoara I, Timișoara II, Lugoj, Deta, Făget și Sânnicolau Mare. Cuvântul de deschidere a aparținut ierarhului, care a transmis celor prezenți binecuvântarea IPS Nicolae și a accentuat importanța întâlnirii pentru consolidarea relațiilor dintre parohii și administrația eparhială. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au regăsit subiecte privind buna desfășurarea a activităților depuse de sectoarele Arhiepiscopiei Timișoarei. Astfel, în cadrul sectorului social a fost prezentat regulamentul pentru preoții misionari, care au datoria de a colabora cu Centrul eparhial și de a se implica în proiectele sociale desfășurate de Arhiepiscopie. La sectorul economic au fost prezentate Hotărârile Sfântului Sinod și reglementările Consiliului eparhial privind aspectele administrativ edilitare, ce se desfășoară în parohii cu privire la executarea lucrărilor de pictură, la procedurile bisericești și civile privind construirea unor locașe de cult, precum și respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă. S-a adus în atenția preoților parohi modalitățile de organizare a pelerinajelor prin colaborarea cu Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei Timișoarei, respectiv cu agenția „Basilica Travel” a Patriarhiei Române cu scopul de a face cunoscute valorile spirituale și partimoniale ale Bisericii noastre. La sectorul cultural, s-a accentuat susținerea Școlii Ortodoxe primare „SfântulAntim Ivireanul” și a Grădiniței „Troița”, primele unități de învățământ confesional înfințate în cuprinsul eparhiei. Tot în cadrul educațional s-a evidențiat necesitatea sprijinirii secției de teologie a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, precum și a Facultății de Teologie din Timișoara. Totodată, Preasfinția Sa a rugat părinții slujitori prezenți să respecte programul liturgic al parohiilor urbane și rurale pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale credincioșilor, dar și pentru a îmbunătăți activitatea catehetică-misionară a unităților de cult. De asemenea, s-a reamintit preoților că au datoria de a promova presa bisericească locală și națională cu scopul de a face cunoscută activitatea Bisericii pe toate planurile ei.

În încheiere s-a rostit rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” și s-a mulțumit participanților pentru efortul depus în slujba oamenilor și a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente