Întâlnirea preoților din Arhiepiscopia Timișoarei

Preoții și diaconii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei s-au întâlnit ieri, 12 februarie 2013. Conferința s-a desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în urma hotărârii Permanenței Consiliului eparhial din 31 ianuarie, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Întrunirea a început la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiate de Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Lucrările conferinței au continuat în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, prezidate de Preasfinția Sa, în prezența preoților consilieri, a protopopilor și a clericilor din cele 6 protopopiate: Timișoara I, Timișoara II, Lugoj, Deta, Făget și Sânnicolau Mare. Cuvântul de deschidere a aparținut Preasfințitului Paisie, care a evidențiat importanța întâlnirii pentru consolidarea relațiilor dintre parohii și Administrația Eparhială. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au regăsit subiecte privind buna desfășurare a activităților depuse de sectoarele Arhiepiscopiei Timișoarei.

Astfel, în cadrul Sectorului social a fost prezentat regulamentul pentru preoții misionari, care au datoria de a colabora cu Centrul eparhial și de a se implica în proiectele sociale desfășurate de arhiepiscopie. La Sectorul economic au fost prezentate hotărârile Sfântului Sinod și reglementările Consiliului eparhial privind aspectele administrativ-edilitare ce se desfășoară în parohii cu privire la executarea lucrărilor de pictură, la procedurile bisericești și civile privind construirea unor lăcașuri de cult, precum și respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă. S-au adus în atenția preoților parohi modalitățile de organizare a pelerinajelor prin colaborarea cu Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei Timișoarei, respectiv cu agenția „Basilica Travel” a Patriarhiei Române cu scopul de a face cunoscute valorile spirituale și patrimoniale ale Bisericii.

La Sectorul cultural s-a accentuat susținerea Școlii ortodoxe primare „Sfântul Antim Ivireanul” și a Grădiniței „Troița”, primele unități de învățământ confesional înființate în cuprinsul eparhiei. Tot în cadrul educațional s-a evidențiat necesitatea sprijinirii secției de teologie a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, precum și a Facultății de Teologie din Timișoara.

Totodată, Preasfinția Sa i-a rugat pe părinții slujitori prezenți să respecte programul liturgic al parohiilor urbane și rurale pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale credincioșilor, dar și pentru a îmbunătăți activitatea catehetică-misionară a unităților de cult. De asemenea, s-a reamintit preoților că au datoria de a promova presa bisericească locală și națională cu scopul de a face cunoscută activitatea Bisericii pe toate planurile ei.

Comentarii Facebook


Știri recente