Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși Supraśl 2022: Concluzii

Peste 90 de tineri și lucrători de tineret din 22 de țări au participat în perioada 18-24 iulie 2022 la Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși de la Supraśl, Polonia, desfăşurată la Academia Ortodoxă de la Mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea menţionată.

Ediția de anul acesta a fost organizată sub sloganul „Mergeţi şi roadă să aduceţi”.

Supraśl 2022 a fost organizat cu binecuvântarea Mitropolitului Sava al Poloniei, care în deschidere i-a salutat pe participanţi şi şi-a manifestat recunoştinţa faţă de aceştia pentru că au făcut un progres în reînnoirea și revigorarea adunărilor internaționale de tineret panortodoxe.

Supraśl 2022 a fost o oportunitate pentru tinerii din întreaga lume, care nu s-au mai întâlnit până acum, să guste și să sărbătorească unitatea identificată în credința ortodoxă indiferent de națiune sau cultură, concentrându-se asupra modului în care acea unitate poate fi o inspirație pentru munca de tineret.

Sesiunea de prezentări a fost deschisă de protopopul Vasileios Thermos, profesor asociat de misiune pastorală la Academia Ecleziastică Superioară din Atena, teolog și psihiatru de tineret, care a susținut o prelegere intitulată „Tineretul în secolul 21: Provocări pentru o conștiință ortodoxă”.

Părintele Vasileios a identificat numeroasele provocări cu care se confruntă tinerii ortodocși în lumea contemporană și cum, în fața contextului postmodern, tinerii ortodocși se pot orienta spre Hristos pentru a se ridica deasupra confuziei din jur.

Alte prezentări prezentate au fost oferite de misionarii Steve și Theophani Sargianis de la OCMC (Centrul de Misiune Creștină Ortodoxă) și Nicholas Sooy de la OPF (Frăția Ortodoxă pentru Pace). Prezentările s-au concentrat pe subiecte practice legate de tineret, inclusiv organizarea de tabere de tineret panortodoxe, activități de abordare a crizei climatice care se accelerează și înțelegerea creativității și a necesității de a răspunde activ la chemarea lui Dumnezeu de a crea.

„Participanții au explorat modul în care ne putem angaja cu problema creativității, nu doar ca o calitate estetică, ci ca ceva care are implicații profunde pentru umanitatea noastră și credința noastră în Hristos”, a declarat Aleksander Wasyluk, directorul Departamentului de Tineret al Bisericii Polonei și membru al comitetului de organizare Supraśl 2022.

Alte momente importante ale evenimentului de o săptămână au inclus un pelerinaj la Mănăstirea Sfintele Maria și Marta de pe Sfântul Munte Grabarka, unde participanții au plantat o cruce de doi metri înălțime în celebra pădure de cruci. La începutul săptămânii, artistul Dr Davor Dzalto a pictat crucea pe care toți participanții și-au semnat numele. Crucea va sta în amintirea Supraśl 2022 și ca o inspirație pentru toți cei care o văd.

Supraśl 2022 a oferit participanților mai multe oportunități de a se întâlni cu ierarhii Bisericii Ortodoxe Poloneze, inclusiv cu IPS Iacob de Bialystok și Gdansk, care la micul dejun i-a cunoscut pe participanți și le-a împărtășit din istoria și viața eparhiei sale.

IPS George de Wroclaw și Szczecin a găzduit o sesiune de întrebări și răspunsuri în care a explorat o gamă largă de subiecte, sesiune care a durat aproape trei ore.

Întâlnirea Supraśl 2022 a oferit participanților și o seară culturală tradițională, care a inclus povești, istorii, cântece, dans și delicatese din țările îndepărtate și din apropiere.

„La sesiunea de închidere, participanții au discutat despre ideile lor pentru o mai mare cooperare panortodoxă a tinerilor”, a subliniat Arhidiaconul Joseph Matusiak din Biserica Ortodoxă Poloneză.

Citeşte şi: Impresiile participanților români la Supraśl 2022

Foto credit: Facebook / Suprasl 2022: A World Gathering of Orthodox Youth

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente