Întâlnirea grupurilor de iniţiativă pentru tineret din Arhiepiscopia Alba Iuliei

La sfârşitul săptămânii trecute, la Alba Iulia s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Întâlnirea grupurilor de iniţiativă pentru tineret din cele zece protopopiate ale Eparhiei, a precizat Pr. Florin Croitoru.

În vederea eficientizării misiunii Arhiepiscopiei Alba Iuliei legată de tineri, la nivelul fiecărui protopopiat s-au constituit, în anul 2014, grupuri de iniţiativă pentru tineret. Din aceste grupuri fac parte preoţi, profesori de religie şi profesori laici, consilieri educaţionali, reprezentanţi ai administraţiilor locale, socio-animatori şi tineri, coordonaţi de către părinţii protopopi. La un an de la constituire, evaluarea activităţii desfăşurate până acum s-a dovedit a fi binevenită şi utilă, în perspectiva îmbunătăţirii prezenţei lor în rândul tinerilor şi a colaborării viitoare între grupurile de iniţiativă, pe coordonate comune.

În prima parte a zilei, grupurile şi-au prezentat rapoartele de activitate. Cu elanul, dar şi cu dificultăţile oricărui început, membrii lor s-au implicat în numeroase activităţi, o parte comune (întâlniri municipale de tineret, seri de rugăciune la diferite biserici, seri duhovniceşti, concerte de colinde şi de pricesne), dar şi activităţi specifice zonelor în care acţionează (conferinţe, mese rotunde, acţiuni de voluntariat, activităţi sportive şi artistice, excursii, ateliere de pictură, cursuri de muzică folk, programe sociale, spectacole caritabile etc.). A doua parte a întâlnirii s-a desfăşurat în cadrul atelierelor de discuţii, unde au fost dezbătute o serie de aspecte legate de dimensiunea actuală a activităţii grupurilor de iniţiativă şi de aşteptările tinerilor din judeţele Alba şi Mureş, de impactul acestor forme asociative asupra comunităţilor şi de problemele cu care se confruntă în teritoriu.

Întâlnirea grupurilor de iniţiativă pentru tineret din protopopiatele Eparhiei Alba Iulieis-a dovedit a fide bun augur, cu această ocazie stabilindu-se o formă comună de organizare la nivel local, prin care ele să se legitimeze în relaţie cu instituţiile locale (primării, şcoli şi parohii) şi să-şi definească sfera de activitate atât la nivel comunitar, cât şi parohial. De asemenea, a fost subliniată necesitatea formării de socio-animatori pentru tineret în fiecare protopopiat, cu ajutorul cărora preoţii parohi să poată relaţiona mai bine cu tinerii din parohiile pe care le păstoresc, în vederea implementării unor programe pastoral-misionare noi.

În ultimii ani, sub atenta coordonare a Ierarhului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, misiunea cu tinerii s-a îmbunătăţit foarte mult. Astfel, în prima parte a fiecărui an au loc Întâlnirile municipale cu liceenii din cele zece protopopiate ale Eparhiei, în timpul verii se desfăşoară Taberele de tineret, iar în ultima parte a anului se organizează un amplu eveniment – Întâlnirea Anuală a tinerilor –, la care participă, constant, aproximativ 1000 de tineri. În paralel, la nivel local, s-a încercat mereu o structurare şi o diversificare a activităţilor cu copiii şi tinerii, cu cei ce constituie nu doar viitorul Bisericii, ci şi prezentul ei curat şi luminos.

Comentarii Facebook


Știri recente