Întâlnire duhovnicească în cartierul Steierdorf din Anina

Biserica Parohiei „Sfânta Treime” din cartierul Steierdorf al orașului Anina, județul Caraș-Severin, a găzduit în după-amiaza zilei de vineri, 15 februarie, o întâlnire pe teme duhovnicești pentru tineri organizată de Sectorul social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”.

În prezența preoților din orașul Anina și a profesorilor de religie de la școlile din localitate, zeci de tineri din clasele gimnaziale și de liceu au petrecut câteva ore de discuții și activități cu caracter duhovnicesc, moderate de Mihai Ciucur, inspectorul pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului, alături de preotul paroh Gheorghe Șuveți. Acțiunea se înscrie în demersurile pe care Episcopia Caransebeșului le întreprinde în dinamizarea și intensificarea misiunii cu tinerii, cu un accent deosebit pe implicarea activă a acestora în activități dintre cele mai diverse desfășurate în Biserică.

De asemenea, prin acest gen de abordare se intenționează dezvoltarea socializării în Biserică în opoziție cu socializarea virtuală practicată în mare parte de tinerii de azi, dar și dezvoltarea părții de dialog între tineri și Biserică în scopul înțelegerii corecte de către aceștia a învățăturilor și valorilor ortodoxe.

Scopul principal al întâlnirii a fost consolidarea nucleului de tineri existent deja la nivelul parohiei, o mare parte dintre aceștia fiind participanți la activitățile proiectului „Tineri în Biserică” al Episcopiei Caransebeșului, în cadrul căruia parohia a fost parteneră.

În prima parte a întâlnirii, cei prezenți au vizionat un material de prezentare a proiectului „Tineri în Biserică”, la finalul căruia au fost formulate câteva concluzii și s-au depănat amintiri cu copiii participanți din parohie la tabăra „Credință și artă pentru toți” din luna ianuarie a acestui an. De asemenea, au fost prezentate concluziile studiului sociologic realizat în cadrul proiectului mai sus amintit, ocazie cu care au fost purtate discuții interactive cu tinerii pe teme legate de școală, timp liber și credință. Cu acest prilej, cei prezenți au adus în discuție influența negativă pe care o are anturajul asupra preocupărilor tinerilor, dar și modalități practice prin care aceștia pot depăși tentațiile specifice vârstei. Totodată, s-au stabilit câteva acțiuni concrete în scopul apropierii tinerilor de Biserică prin desfășurarea unor activități comune cu preoții și profesorii de religie. În continuarea întâlnirii, copiii au vizionat un film cu caracter și conținut religios, pe marginea căruia, mai apoi, s-au purtat discuții interactive. Au fost discutate aspecte legate de diferitele forme de manifestare a credinței, despre nevoia de fapte bune, dar și de modele, nevoie tot mai acut resimțită de generația tânără, precum și despre impactul pe care mass-media și internetul îl au asupra dezvoltării și formării tinerilor din zilele noastre.

Dialogul a fost unul viu, dinamic, tinerii participanți împărtășind cu dezinvoltură din experiențe, dar și problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi. În ultima parte a întâlnirii, au fost evidențiate activitățile cu tinerii pe care Episcopia Caransebeșului le desfășoară în centrele pentru tineret existente la Reșița și Oravița și care îmbracă forme dintre cele mai diverse: de la cercuri artistice, proiecții de film, dansuri de societate până la tabere și excursii tematice. De asemenea, cadrele didactice de la Centrul de Tineret Reșița Montană au prezentat celor de față, în cadrul unei miniexpoziții, lucrări realizate de copiii din acest centru și au împărtășit din experiența și din proiectele de viitor ale acestuia, înființat în urmă cu o lună de zile în municipiul de pe Bârzava. Tinerii din Anina s-au arătat dornici de a participa și ei la asemenea activități, astfel că s-au creionat, împreună cu preotul paroh Gheorghe Șuveți și cu reprezentanții centrului de la Reșița, câteva proiecte comune ale copiilor din cele două orașe. Astfel, s-a stabilit o primă acțiune comună, în cadrul căreia, la propunerea preotului paroh, copiii și tinerii prezenți au hotărât să achiziționeze mărțișoare realizate de copiii de la Reșița, pe care să le dăruiască bătrânilor de la azilul din localitate.

„Am avut marea bucurie să găsim aici, la Anina, o biserică plină de tineri și copii, într-o atmosferă caldă și ziditoare, în care cu toții, de la mic la mare, au fost dornici să afle mai multe și chiar să împărtășească din propriile lor trăiri duhovnicești. Lucrarea misionară cu tinerii desfășurată cu multă dragoste de părintele paroh într-un oraș cu multe neajunsuri materiale și sociale confirmă pe deplin că omul sfințește locul, iar prezența reprezentanților centrului de tineret de la Reșița s-a constituit într-un benefic schimb de experiență în frumoasa lucrare a Bisericii cu generația tânără”, a arătat Mihai Ciucur, inspectorul pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului.

Întâlnirile duhovnicești cu tinerii și copiii din orașele participante la proiectul „Tineri în Biserică” vor continua pentru ca scopul central al proiectului, aducerea și menținerea tinerilor în Biserică, să fie cât mai concret și mai pe deplin atins.

În acest sens, următoarea acțiune a Episcopiei Caransebeșului va avea loc marți, 19 septembrie 2013, la Moldova Nouă, în cadrul unei întâlniri similare cu copii și tineri însoțiți de preoți și cadre didactice din localitate. La final, părintele paroh a lansat invitația reprezentanților Episcopiei Caransebeșului și ai Centrului de Tineret de la Reșița de a reveni periodic în mijlocul copiilor din Anina pentru desfășurarea unor acțiuni comune, acest gen de întâlniri fiind benefice în întărirea lucrării misionare de la nivelul parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente