Întâlnire dedicată prevenirii abuzului asupra copiilor

Asistenţii sociali din două judeţe ale Moldovei au discutat ieri la Casa „Diaconia“ din Iaşi despre modul în care pot preveni şi interveni în cazul situaţiilor de abuz. Programul workshopului a cuprins prezentarea mai multor modalităţi de intervenţie când asistenţii sociali se confruntă cu problema abuzului, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

Sucursala Teritorială Iaşi a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, în colaborare cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a organizat ieri, 24 aprilie 2015, la Casa „Diaconia“ din Iaşi workshopul „Prevenirea şi intervenţia în situaţii de abuz asupra beneficiarilor“. Pentru început, asistentul social Gabriela Cătană, şef serviciu Situaţii de Urgenţă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, şi asitentul social Lucia Romila, de la Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii Hârlău, au abordat tema „Abuzul. Modalităţi de intervenţie şi prevenţie“, apoi asistentul social dr. Magdalena Vicovan, coordonatorul Centrului Maternal „Maternus“ din Iaşi, a vorbit despre „Evaluarea competenţelor parentale: nerespectarea nevoilor copilului mic între neglijare şi abuz“. Programul a continuat cu discuţii legate de „Importanţa anchetei sociale în expertiza medico-legală la minori“ (medic primar medicină legală dr. Simona Irina Damian, şef lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi) şi de „Modalităţi de prevenire a recurenţei cazurilor de abuz şi/sau neglijare a copilului în familie“ (lect. univ. dr. Oana Lăcrămioara Bădărău, de la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi).

„Copiii abuzaţi au nevoie de mai mult ajutor“

Participanţii la întâlnire, atât din judeţul Iaşi, cât şi din judeţul Vaslui, au încercat să înţeleagă că un copil-victimă este principala preocupare a asistenţilor sociali. De asemenea, asistenţii sociali au subliniat că, prin intervenţia lor, copiii abuzaţi pot fi salvaţi. „Consider că toţi cei care au participat la întrunire vor fi mai abili, mai conştiincioşi şi chiar mai uniţi, astfel încât să-i putem ajuta pe aceşti copii. Copiii abuzaţi au nevoie de mai mult ajutor din partea noastră, întrucât vor fi viitori adulţi şi vor deveni la rândul lor părinţi. Un copil abuzat, dacă nu este tratat, nu este ajutat şi sprijinit, din păcate va deveni abuzator. Este de datoria noastră să ne implicăm cât mai mult pentru a-i salva, astfel încât să primească protecţie şi afectivitate“, a menţionat asistentul social Gabriela Cătană. Asistenţii sociali prezenţi la workshop ştiu cum să intervină corespunzător pe cazuri de abuz. „Am purtat discuţii legate de cum putem interveni eficient când avem un caz de abuz. Este important să lucrăm în echipă pluridisciplinară şi interinstituţional, astfel încât cazurile de abuz să fie rezolvate eficient. Am considerat de-a lungul anilor că legislaţia va ajuta la scăderea numărului copiilor abuzaţi, însă numărul cazurilor a crescut. Aceasta pentru că oamenii au devenit mai conştienţi, astfel că reclamă cu mai multă uşurinţă cazurile de abuz. Ei au încredere în măsurile pe care le pot lua autorităţile“, a adăugat asistentul social Gabriela Cătană. Menţionăm că workshopul de la Casa „Diaconia“ a fost pregătit şi organizat de dr. Roxana Necula, preşedintele Sucursalei Teritoriale Iaşi a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, cu sprijinul membrilor sucursalei şi al partenerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente