Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a avut ieri, 7 octombrie, la Centrul Eparhial din Giula, o întâlnire de lucru cu părintele prof. dr. Nicolae Bolea, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Istoria Bisericii Universale la Seminarul „Simion Ștefan” din Alba Iulia și Inspector cu învățământul religios al Inspectoratului Județean Alba, care a venit la Giula împreună cu părintele Marius Virgil Bolea, fiul acestuia, ambii fiind slujitori la Parohia „Bucerdea Vinoasă”, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, Protopopiatul Alba Iulia, Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, cei doi oaspeți de seamă și-au exprimat dorința de a veni în sprijinul comunității românești din Ungaria, prin diferite programe concrete, adresate atât școlii, cât și colaborării la nivel parohial.
Însoțiți de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, oaspeții s-au întâlnit cu doamna Maria Gurzău Czegledi, Directoarea Școlii Generale și a Liceului Românesc din Giula, căreia i-au făcut propunerea ca grupuri de elevi din clasele V-XII să participe la tabere organizate la Alba Iulia, în parohia Bucerdea Vinoasă și în împrejurimi, pe perioada de vară, pentru ca elevii să facă cunoștință cu obiceiuri și tradiții populare românești. Tot pentru biblioteca Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, cei doi oaspeți au făcut o donație de 253 de volume de literatură română.
O întâlnire de lucru asemănătoare a avut loc și la redacția revistei „Foaia românească” din Giula, unde au fost primiți de Doamna Director Eva Iova-Șimon, căreia i-a fost propusă o colaborare în domeniul editorial.
La parohia din Micherechi, una dintre parohiile reprezentative ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, oaspeții de la Alba Iulia, însoțiți de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan s-au întâlnit cu părintele paroh Ioan Bun și au fost stabilite de comun acord vizite frățești între credincioșii celor două parohii.
Astfel de inițiative, care răspund dorinței stăruitoare și invitației Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de se a veni în întâmpinarea românilor ortodocși din diaspora sunt binevenite și ele pot contribui efectiv la întărirea credinței în sufletele oamenilor, dar și a identității naționale și spirituale a fraților români.