Întâlnire de lucru la Budapesta

La Budapesta a avut loc marți, 28 februarie 2012, o întâlnire de lucru între PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Domnul Latorczai Csaba, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Minorități și Sfera Civilă din cadrul Ministerului Administrației Publice și al Justiției, al Guvernului Ungar, pe tema Convenției comune pe care Statul Ungar intenționează să o semneze cu reprezentanții celor cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au mai fost prezenți Pr. Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și Pr. Marius Maghiaru, Protopopul Budapestei, iar din partea Statului Ungar, la discuții au mai participat Domnul Paulik Antal, Director Adjunct la același Departament pentru Minorități și Sfera Civilă și Domnul Fedor Tibor, Șef de Departament la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Cu acest prilej, PS Părinte Episcop Siluan i-a înmânat Domnului Subsecretar de Stat Latorczai Csaba o scrisoare de susținere pe care Domnul Adrian Lemeni, Secretarul de Stat pentru Culte al Guvernului Român, a adresat-o Domnului Szászfalvi László, Secretarul de Stat pentru Culte al Guvernului Ungar, prin care se solicită ca în relațiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria cu Statul Ungar, aceasta să fie reprezentată de către Chiriarhul ei, la fel cum și în România fiecare cult este reprezentat la nivel național și în relațiile cu Statul, de către conducătorul acestuia. Propunerea a fost socotită pe deplin justificată de către reprezentanții Statului Ungar.

În cursul discuțiilor s-a stabilit, de asemenea, că pentru sprijinirea, extinderea și dezvoltarea activităților fiecăreia dintre cele cinci Eparhii Ortodoxe care funcționează în Ungaria, este utilă constituirea, prin acordul tuturor Eparhiilor, a unui organism consultativ comun, format din specialiști desemnați de către fiecare Eparhie, a cărui funcționare va fi susținută de către Statul Ungar. Acest organism, după consultări prealabile cu reprezentanții Statului, va oferi informațiile necesare fiecărei Eparhii în parte pentru a-și putea dezvolta activitatea.

Detalii privind aceste teme, precum și textul final al Convenției, urmează să fie stabilite în comun de către reprezentanții celor cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente