Instituţiile româneşti din Giula au fost binecuvântate cu Agheasmă Mare de Episcopul Ungariei

Instituţiile româneşti din Giula au fost binecuvântate cu Agheasmă Mare de Episcopul Siluan al Ungariei, joi, 13 ianuarie 2022.

Episcopul a fost întâmpinat de personalul instituțiilor și de elevii și copiii de la Grădinița, Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula.

Au fost sfințite sediul Consulatului General al României la Giula și Reședința Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni, Grădinița Românească, unde participă la programele educative un număr de circa 110 copii, împărțiți în 5 grupe; Școala Generală, Căminul de elevi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, clasele I-XII, unde învață un număr de aproximativ 480 de elevi, sub îndrumarea a 50 de cadre didactice permanente și personal auxiliar; Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în anul 2014, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, sediul Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), și sediul Săptămânalului „Foaia Românească”, precum și casa doamnei preotese Veturia Ardelean, soția fostului părinte vicar eparhial Pavel Ardelean, trecut în veșnicie.

Între exponatele Muzeului Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria se numără și un exemplar al „Cazaniei” lui Varlaam, din anul 1643, care provine de la Parohia Săcal.

„Cu toții au primit binecuvântarea adusă prin stropirea cu Agheasmă Mare și revărsată cu îmbelșugare, în aceste zile legate de Praznicul Bobotezei, peste dreptmăritorii creștini din lumea întreagă”, a afirmat Episcopul Siluan.

A devenit tradiţie ca, la câteva zile după Sărbătoarea Botezului Domnului, Episcopul Siluan al Ungariei să binecuvânteze cu Agheasmă Mare instituţiile româneşti din Giula.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente