Însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 17 septembrie 2014, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe domnul Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Domnul Dean Thompson a mulțumit pentru primire și s-a arătat interesat de legătura dintre Patriarhia Română și românii stabiliți temporar sau definitiv în străinătate. În acest context, însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București a dorit să cunoască mai bine implicarea Bisericii Ortodoxe Române în prevenirea și combaterea traficului de persoane.

Patriarhul României a făcut o scurtă prezentare a comunităților ortodoxe românești din afara granițelor țării și, în contextul migrației masive a românilor în străinătate după anul 2007, a menționat asistența pastorală și socială pe care preoții din aceste comunități o acordă celor aflați în dificultate (victime ale traficului de persoane, bolnavi, persoane private de libertate etc.).

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat dezacordul Bisericii Ortodoxe Române față de intenția de legalizare a prostituției pe care o consideră o formă de sclavie modernă, contrară libertății persoanei și demnității umane.

În concluzie, domnul Dean Thompson a subliniat faptul că în acele țări europene în care prostituția a fost legalizată, fenomenul nu s-a diminuat, ci dimpotrivă s-a amplificat.

În timpul întrevederii s-a mai discutat despre construirea noii Catedrale patriarhale la București, apreciată drept o necesitate practică și o reparație morală pentru bisericile din zonă demolate în timpul regimului comunist, cu scopul de-a construi pe locul lor Casa Poporului. Domnul Thompson a apreciat valoarea de simbol a noii Catedrale, evocând un caz similar, și anume: Catedrala Națională din Washington D.C.

În contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu soldat cu numeroase victime, reprezentantul diplomației americane a apreciat luările de poziție ale Patriarhiei Române și acțiunea concretă de ajutorare a creștinilor din această regiune.

Patriarhul României a subliniat, de asemenea, importanța afirmării și apărării demnității vieții umane și a reliefat, în acest sens, rolul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, înființat în anul 2011, pentru promovarea valorilor religioase în societate și păstrarea păcii sociale.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente