Inițiativă reluată la Chișinău după opt decenii: Statuia Reginei Maria va veghea școala care i-a purtat numele

O statuie a Reginei Maria va fi edificată în curtea Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, instituție care a purtat cândva numele suveranei. Inițiativa apăruse încă din 1939, dar vitregia istoriei a împiedicat împlinirea ei. Acum tradiția este reînnodată de Asociația Monumentum.

După ce municipalitatea și-a dat acordul anul trecut, proiectul a fost aprobat recent și de guvernul Republicii Moldova.

Statuia va fi realizată de Asociația Monumentum în parteneriat cu Casa Regală a României și cu liceul în curtea căruia va fi amplasată.

„Vom avea un postament de doi metri de piatră de Cosăuţi, acest lucru s-a stabilit deja şi vom avea o statuie de patru metri din bronz. Acestea vor fi materialele utilizate, însă forma, felul în care va fi prezentată Regina Maria, vor fi discutate în mod suplimentar”, a declarat Iulian Rusanovschi de la Asociația Monumentum.

„Iniţiativa a apărut pentru prima dată în 1939. Atunci primăria a adoptat o decizie de instalare a statuii, însă războiul le-a curmat această idee iniţiatorilor. Şi iată, noi revenim la ea după 80 de ani şi vrem să readucem personalitatea Reginei Maria în Chişinău, oraş care a fost atât de mult iubit de Regina Maria”, a adăugat el.

Autorul monumentului urmează să fie selectat prin concurs, iar pentru realizarea lui asociația va desfășura o campanie de strângere de fonduri. Piatra de temelie va fi pusă anul acesta, când se împlinesc 100 de ani la încoronarea regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.

Regina Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A fost cea care l-a sfătuit pe Rege să se alăture Antantei în Primul Război Mondial, asigurând recuperarea provinciilor românești aflate sub stăpânire austro-ungară.

A fost pe front alături de soldați și a organizat spitalele militare. Stătea la căpătâiul soldaților răniți, veghea muribunzii și ajuta orfanii, ceea ce i-a atras numele de „Mama Răniților”. A mers în bătaia focului și a susținut ideea rezistenței Armatei Române, astfel că a fost numită și „Regina Soldat”.

În 1919, făcut un turneu diplomatic crucial pentru recunoașterea României Mari.

Vezi și:

Foto credit: Muzeul Național de Istorie a României

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente