Îngrijirea modernă a sănătății și sfințenia vieții

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au loc în perioada 6-7 martie, sesiunile unui seminar de bioetică susținut de medicul și profesorul american Daniel B. Hinshaw. Tema seminarului de la Sibiu este „Îngrijirea modernă a sănătății și sfințenia vieții” și își propune să dezbată implicarea și rolul pastorației în cadrul serviciilor de asistență medicală.

Prima parte a seminarului de bioetică „Îngrijirea modernă a sănătății și sfințenia vieții” a avut loc astăzi, 6 martie, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a facultății sibiene, informează mitropolia-ardealului.ro. Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Sebastian Moldovan, iar între participanți amintim pe decanul instituției sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice și studenți de la mai multe facultăți din oraș, cadre medicale și preoți.

În cadrul seminarului, cea mai importantă discuție a fost legată de asistența spirituală a persoanelor aflate în ultimele clipe ale vieții lor, fie din cauze medicale sau de bătrânețe. Biserica are îndatorirea de a-i pregăti pe oameni pentru trecerea în viața de dincolo, prin rugăciune, prin administrarea Sfintelor Taine și suport moral.

Colaborarea dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și profesorul American Daniel B. Hinshaw durează de mai bine de 10 ani și a început odată cu prima prelegere a bioeticianului susținută în fața teologilor din cetatea transilvană. În ultima perioadă, profesorul american a venit mai des la Sibiu pentru a susține prelegeri, profitând de prezența sa în rândul studenților de la programele de Master ale Facultăților de Medicină din Cluj-Napoca și Brașov. În viitorul apropiat, se dorește ca universitățile din țară să primească suport academic din partea universităților americane în instruirea studenților care vor profesa în asistența medicală și spirituală a persoanelor aflate în suferințe.

Renumitul profesor de bioetică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Saint Vladimir” din New York, urmașul la catedră al părintelui John Breck, chirurg de elită și cadru didactic la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii, se află pentru a patra oară la Facultatea de Teologie din Sibiu. De fiecare dată când susține prelegeri la Sibiu, sala este plină de cadre didactice, preoți, studenți și intelectuali preocupați de latura spirituală a îngrijirii bolnavilor. Profesorul și medicul Daniel B. Hinshaw este unul dintre pilonii de susținere a îngrijirilor paliative din România și vine adesea la Cluj-Napoca și Brașov pentru a preda studenților mediciniști, precum și pentru a oferi suport de specialitate cadrelor medicale și tuturor celor implicați în această categorie deosebită de asistență medicală.

Comentarii Facebook


Știri recente