Înfiinţarea a două noi mitropolii în Biserica Ortodoxă a Albaniei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei s-a întrunit joi, 07 aprilie 2016, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii.

În şedinţa de lucru, conform comunicatului emis de secretariatul Sfântului Sinod, s-a hotărât înfiinţarea a două noi mitropolii:

  • Mitropolia de Apollonia şi Fier, care cuprinde în jurisdicţia sa regiunile Fier, Patos şi Libofshë;
  • Mitropolia de Elbasan, care cuprinde în jurisdicţia sa regiunile Elbasan, Librazhd şi Spathi.

În cadrul şedinţei, au fost aleşi şi noii mitropoliţi. Astfel, Preasfinţitul Părinte Nicolae (Hyka), Episcop de Apollonia, a fost ales Mitropolit de Apollonia şi Fier, iar Preasfinţitul Părinte Antonie (Merdani), Episcop de Krujë, a fost ales Mitropolit de Elbasan.

O altă hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Albaneze a fost aceea de a ridica Episcopia de Amantia la rang de Mitropolie, iar pe Preasfinţitul Părinte Natanael Agjioriti la demnitatea de Mitropolit.

Biografia noilor mitropoliţi

Metropolitan 1Mitropolitul Nicolae Hyka de Apollonia şi Fier s-a născut în localitarea Zupan, din apropierea oraşului Fier, în data de 26 ianuarie 1972. În anul 2000, absolvit Academia de Teologie Învierea lui Hristos din Durrës. În perioada 2002-2006 a studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Naţionale Kapodistria din Atena. În anul 2015 a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea Aristotel din Tesalonic. A fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Anastasie în anul 2000. A primit preoţia în data de 24 mai 2002, iar în data de 19 noiembrie 2006 a fost hirotonit episcop. Din anul 2006 a fost director executiv la Academia de Teologie Învierea lui Hristos. Este membru al Comisiei Centrale a Consiliului Mondial al Bisericilor din anul 2012 şi a reprezentat Biserica Ortodoxă a Albaniei la multe întâlniri intercreştine şi interreligioase.

Metropolitan 2Mitropolitul Antonie Merdani de Elbasan s-a născut în capitala Albaniei, Tirana, în data de 6 decembrie 1969. A absolvit Academia de Teologie Învierea lui Hristos din Durrës, în anul 1999. În perioada 2002-2006, a studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Naţionale Kapodistria din Atena, urmând studii postuniversitare de Noul Testament la Universitatea Aristotel din Tesalonic. A absolvit un program de masterat în psihologie socială şi comunicare la Institutul de Studii Strategice ISSAT. De asemenea, a absolvit studii de licenţă la Universitatea UBIS (University of Business and International Studies) din Geneva. A fost tuns în monahism şi hirotonit diacon de către Mitropolitul Ioan de Korça, în anul 2000. A fost hirotonit preot, în anul 2002, de către Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei. În data de 21 noiembrie 2006, a fost hirotonit episcop de Krujë şi numit episcop vicar al Arhiepiscopului. A fost desemnat protosinghel al Arhiepiscopiei Tiranei. Este membru al consiliului Fundaţiei Suflarea Dragostei, membru al comitetului executiv al Fundaţiei Clinica Ortodoxă Buna vestire, membru al Comisiei Interreligioase din Albania. În perioada 2006-2012 a predat la Academia Ortodoxă Învierea lui Hristos. A participat în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe a Albaniei la multe conferinţe, întâlniri şi activităţi.

orthodoxalbania.org

Comentarii Facebook


Știri recente