Închisoarea deținuților politici de la Pitești a devenit monument istoric

Ansamblul Penitenciarului Pitești, fosta închisoare a deținuților politici anticomuniști, a devenit monument istoric. Ordinul a fost semnat miercuri de Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Penitenciarul Pitești a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit regimul de monument istoric, grupa A.

Experți și specialiști atestați de Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Importanța încărcăturii istorice a unuia dintre cele mai sumbre locuri aparținând memoriei comunismului în România a stat la baza deciziei de clasificare a închisorii ca monument istoric.

„Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României”, a declarat Raluca Turcan, informează Ministerului Culturii.

„Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a spus Ministrul Culturii.

În incinta Penitenciarului Pitești, devenit monument istoric, funcționează un muzeu din anul 2014,în care a fost amenajată o capelă unde se slujește săptămânal, fiind pomeniți martirii temniței.

Sursă foto: public domain


Citește și: Factbox: Memorialele victimelor regimului comunist

Comentarii Facebook


Știri recente