Început de An Nou la Galați

În toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. A devenit deja o tradiție ca la trecerea în noul an, ierarhii și preoții să înalțe rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, dar și de cerere pentru anul care urmează.

Slujba specială de la Catedrala Arhiepiscopală din Galați a început prin procesiunea cu moaștele Sf. Vasile cel Mare care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei, în fruntea căreia s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald și alimente tradiționale, specifice perioadei în care ne aflăm.

Marți, 1 ianuarie, la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjurat de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din oraș și din municipiu.

Pentru persoanele cu dizabilități prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă și în limbaj mimico-gestual.

În încheiere a fost săvârșită slujba de Te-Deum.

După Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat copiii și tinerii aflați în grija Așezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați. După rugăciunea de mulțumire, tinerii i-au sorcovit pe cei prezenți și le-au oferit un scurt moment artistic.

La final, toți copii și tinerii au primit daruri, constând în dulciuri, iconițe și cărți de rugăciuni, după care toți cei prezenți la eveniment au fost invitați la agapa frățească.

Prima zi din anul 2013 s-a încheiat cu tradiționala întâlnire de suflet a ierarhulului Dunării de Jos cu preoții municipiului Galați și părinții protoierei ai județului, în Aula Magna a Centrului pastoral „Sf. Ioan Casian” din incinta Centrul Eparhial al Dunării de Jos, potrivit edj.ro.

***

Așezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, a fost înființat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la inițiativa și în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare și dotare.

Reînființat și inaugurat în octombrie 2000, prin prezența și binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezența autorităților centrale și locale, civile și militare, a ctitorilor și donatorilor, a clerului eparhial și a unei mulțimi de credincioși, așezământul găzduiește în prezent un Centru de Plasament Rezidențial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcționează Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranța”, inaugurat anul trecut, care acordă asistență psiho-pedagogică, meditații gratuite și o masă zilnic la 73 de copii, precum și Centrul de Asistență Medicală și Laborator de Analize „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, în cadrul căruia funcționează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală și laborator analize), deservite de medici specialiști, care oferă zilnic asistență medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenți etc.).

În cadrul aceluiași complex ființează, tot din anul 2000 și Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” ale cărui maici se ocupă de educația duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic

Comentarii Facebook


Știri recente