Creștinii ortodocși sărbătoresc, mâine, 24 mai 2012, Înălțarea Domnului. Acest mare praznic amintește de evenimentul care a avut loc la 40 de zile după Înviere: ridicarea Mântuitorului cu Trupul la Cer.
„Înălțarea Domnului este un Praznic Împărătesc al Bisericii noastre, un Praznic legat de viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos și anume acela care pecetluiește pe de o parte sfârșitul activității pământești a Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe de altă parte îndeplinirea dreptății dumnezeiești și nu numai în ce îl privește pe Fiul Tatălui Ceresc făcut Om pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, ci împlinirea dreptății dumnezeiești pentru întreg neamul omenesc”, a spus Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.
Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.
„Chiar dacă despărțirea de cineva atât de drag ar fi trebuit să fie însoțită de întristare și de durere, pentru că Dumnezeu prin tot ceea ce a săvârșit pentru noi oamenii prin persoana Mântuitorului Iisus Hristos schimbă cu totul rânduiala acestei lumi, Sfânta Evanghelie ne spune că ucenicii s-au întors de acolo după ce au primit binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos cu bucurie mare pentru că, chiar dacă S-a înălțat la cer așa cum a făgăduit, El a rămas în sânul ucenicilor, fiind împreună cu ei pentru totdeauna și unindu-i pe unii cu alții așa după cum și-a dorit și după cum a făgăduit”, a mai spus Preasfințitul Părinte Siluan.
În Biserica Ortodoxă Română, Înălțarea Domnului este și ziua de pomenire a eroilor. În toate lăcașurile de cult din țară și străinătate sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.