În timp ce în țară se nasc tot mai puțini copii, familiile românești din diaspora devin tot mai numeroase

În România se nasc tot mai puțini copii, în timp ce familiile de români din diaspora devin tot mai numeroase. Părintele Gabor Codrea, parohul comunității românești Verona I din Italia, afirmă: „După noi nu rămâne nimic în afară de pruncii noștri”. Din păcate, acești copii de origine română rămân cel mai adesea naturalizați în țările unde se nasc și cresc.

Numărul de botezuri din diaspora a fost, anul trecut, de peste șase ori mai mare decât cel al deceselor: au fost oficiate 22.975 botezuri și doar 3639 de înmormântări, conform raportului-sinteză despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române în 2023.

„Foarte interesant e să vedeți că în România este exact invers situația. Sunt mult mai multe înmormântări în România decât botezuri”, a remarcat Patriarhul României, care a prezentat raportul marți, la întrunirea Consiliului Național Bisericesc.

Românii cu copii se stabilesc definitiv în diaspora

Surse din Episcopia Italiei, țara europeană cu cea mai numeroasă diasporă română, indică Parohia Verona 1 ca una din comunitățile cu cele mai multe botezuri.

„E dificil de tras concluzii pe baza cifrelor pe care le avem, pentru că nu facem un recensământ al membrilor parohiei. Doar îi înscriem în registrul parohial pe cei pe care i-am cununat și i-am botezat, pe nașii lor, precum și pe cei pe care i-am înmormântat”, explică Părintele Paroh Gabor Codrea, care este și Protopop de Triveneto II.

În registrul parohiei figurează aproximativ 4.800 de astfel de înregistrări făcute într-un deceniu de activitate, dar e dificil de făcut o evaluare corectă, spune parohul, pentru că diaspora este foarte fluidă. Între timp, mulți români din parohie au plecat în alte țări ori s-au întors în România.

Moșii de vară la Parohia Verona I, Italia. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

Numărul mare de botezuri se explică poate și prin faptul că, parohia fiind una istorică și cu o biserică autentic românească, oamenii vin și din afara Veronei să-și boteze copiii.

„Face parte din orgoliul comunitar. Este cunoscută ca biserica românească, e în centrul Veronei de peste un deceniu și oamenii vin”, spune parohul.

„Totuși, în ultimii cinci ani, se observă o stabilizare a familiilor românești de aici care au copii. Și-au luat case cu împrumuturi pe 25 sau 30 de ani, găsesc destule locuri de muncă în nordul Italiei și rămân aici”, relatează Părintele Gabor Codrea.

Copiii oferă un spectacol cu obiceiuri de Anul Nou la Parohia Verona I, Italia. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

„Cei care acum 15-20 de ani au investit totul în România se gândesc acum serios dacă să se mai întoarcă sau nu. E destul de greu pentru cineva care stă în Italia de 25 de ani.”

Trei sau patru copii în fiecare familie

În Verona sunt aproape 9.000 de români înscriși la evidența populației, motiv pentru care au fost înființate și două parohii dedicate lor.

„Am observat că, la noi în parohie, aproape toți oamenii de 30-40 de ani au mai mult de doi copii – în general, trei sau patru. Oamenii sunt realizați și își permit, iar sistemul social este de așa natură, încât părinții sunt ajutați să se ocupe de copii”, explică parohul comunității Verona I.

Familiile de români stabilite la Verona tind să aibă în jur de trei sau patru copii. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

Regiunea Autonomă Veneto este foarte bine organizată din punct de vedere social: sunt creșe, grădinițe bine puse la punct, creșe ale fabricilor și spitalelor, creșe de cartier.

„Astfel, oamenii reușesc să împace viața profesională cu cea familială, fiindcă problema este ce faci cu copiii mici, dacă poți continua munca sau ești nevoită să stai acasă, ca mamă. Uneori, vin și bunicii din România și ajută la îngrijirea nepoților”, spune Părintele Gabor Codrea.

Copiii care se nasc rămân în bună parte, împreună cu familiile lor, în Italia. „Cine are o minimă pregătire sociologică știe că niște copii formați în țara unde sau stabilit părinții lor se vor simți acolo ca în propria lor țară. Și, în momentul când copiii nu mai vor să se mute, părinții sunt constrânși să rămână și ei în țara de adopție”, explică protopopul de Veneto II.

Boboteaza la Parohia Verona I. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

„Noi trăim drama aceasta a imigranților, o dramă care ne unește. Trăim cu dragostea de țară, de Biserica în care ne-am născut și am crescut, dar suntem conștienți că viitorul nostru și al copiilor noștri e aici”, spune Părintele Gabor Codrea.

Pastorație pentru comunități mai puțin omogene

„Cred că, într-o Europă care se metamorfozează, iar granițele sunt ușor de trecut, trebuie să ne gândim că o bună parte din Biserica Ortodoxă Română o să fie pentru decenii în Occident, unde încercăm să creăm un drum al nostru către Împărăția lui Dumnezeu.”

Selfie din timpul unei tabere de vară la Parohia Verona I. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

Comunitățile sunt mult diferite față de cele din țară, iar familiile au alte necesități și este nevoie de alt tip de pastorație, mai spune preotul, care să străduiește să le vorbească tuturor pe limba lor: „Este o Românie care poate fi fascinantă pentru cei din țară, mult mai deschisă la dialog, care primește inputuri de la alte comunități, fie ele ortodoxe sau de alte confesiuni”.

Un lucru rămâne neschimbat în pastorația parohiei: „Avem grijă de tinerii noștri și îi sfătuim să facă punci, pentru că după noi nu rămâne nimic în afară de pruncii noștri: mașinile se strică, casele se demodează”, spune parohul.

Intrarea în biserica românilor din comunitatea Verona I. Sursa foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

În acest scop, parohia desfășoară numeroase activități catehetice și non-formale cu tinerii, uneori împreună și cu părinții lor, pentru consolidarea familiilor.


Experții au constatat, după ultimul recensământ, că diferența negativă dintre nașteri și decese este principala cauză a scăderii populației din România.

Țara noastră este pe locul 5 în lume pe lista CIA Factbook referitoare la rata de mortalitate: 14.9 decese la mia de locuitori. Iar rata nașterilor este aproape de două ori mai mică decât a mortalității: 8.6 la mia de locuitori (aproape de limita de jos a listei).

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona (Ziua Copilului la Parohia Verona I)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente