Expoziţia „Paşi înspre Cer”, semnată de artistul plastic Eugen Barzu, a fost vernisată miercuri seară la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Aceasta reprezintă un omagiu adus martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, sub simbolul Crucii prăznuite de creştinii ortodocşi în data de 14 septembrie și va putea fi vizitată până în data de 14 octombrie.
Eugen Barzu, conferenţiar al Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Departamentului de Arte Vizuale – specializarea sculptură a Universităţii de Vest (UVT) Timişoara și totodată martor al evenimentelor din 17 decembrie 1989, a declarat că arta monumentală pe care o creează nu este una sacră, ci slujitoare a sacrului.
„Pentru mine, arta nu mai reprezintă un scop în sine, ca la începutul carierei mele. Treptat, avansând şi în universul credinţei, cred că am depăşit aceste praguri şi mergând mai departe mi-am dat seama că arta este doar un instrument de care mă pot folosi pentru a găsi un aranjament, o compunere specifică artei plastice, pentru a exprima cel mai bine acel crez”.
Artistul și-a amintit că la Revoluție terminase armata şi se pregătea, împreună cu familia, de Crăciun: „Mie îmi plăceau dintotdeauna colindele şi la ora 17:00 eram în catedrală să ascult colindele de Crăciun interpretate de corul Catedralei, după vecernie. Dar vacarmul de afară al manifestanţilor şi al tancurilor era atât de mare, încât acoperea complet cântarea corului, care s-a oprit.
De atunci, elementul principal al lucrărilor mele este simbolul hristic al jertfei, crucea. El şi-a jertfit viaţa pe cruce, dar crucea este şi simbolul biruinţei vieţii asupra morţii, de aceea crucea a devenit laitmotivul tuturor lucrărilor mele, sub diverse ipostaze”, a mărturisit Eugen Barzu.
Mărturisiri de credinţă prin intermediul artei
Prima lucrare monumentală este dedicată Centenarului Marii Uniri și a fost montată în curtea Bisericii Dacia Cetate din Timişoara în 2018. Ea uneşte aripile a patru îngeri sub forma unei cruci orizontale, apărătoare a oamenilor, care au punct central crucea verticală, înălţată spre cer.
„Pentru mine îngerii reprezintă partea văzută a nevăzutului care a coborât la pământ printre noi şi care ne generează un sentiment de siguranţă şi de certitudine a existenţei lumii nevăzute”, spune sculptorul.
Artistul își dorește să itinereze expoziția şi la alte eparhii din ţară şi din străinătate. „Prima ieşire va fi în Serbia. Am dorit să pornim din Timişoara ca un modest gest de recunoştinţă a noastră pentru cei care şi-au jertfit viaţa atunci”, a adăugat Eugen Barzu în încheiere.
Cu participări la simpozioane internaționale de sculptură în țări precum Italia și Serbia, Barzu și-a expus lucrările în spații publice, pe subiecte precum maternitatea, fertilitatea și valoarea vieții.
Unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale abordează simbolistica copiilor nenăscuți, o temă delicată, prin care artistul subliniază sacralitatea vieții și necesitatea conștientizării acesteia.
Foto credit: Mitropolia Banatului