În mesajul de felicitare, Patriarhul Ecumenic evidenţiază spiritul misionar al Patriarhului Daniel

„Nu vom pomeni aici decât o singură calitate care le întrece pe toate celelalte, și anume spiritul Vostru misionar”, spune Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în mesajul adresat Patriarhului Daniel la împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Este de ajuns să privim importanța mereu crescândă și vitalitatea comunităților românești din diaspora pentru a ne da seama că extraordinara renaștere religioasă survenită în țară continuă să dea roade dincolo de frontierele acesteia, dând mărturie de adevărul Ortodoxiei și de mântuirea omenirii care se lucrează în Hristos”.

Text integral:

Preafericirea Voastră, iubit frate și coliturghisitor întru Domnul,

Unindu-ne glasul cu numeroasele glasuri care Vă felicită și sărbătoresc cea de-a șaptezecea aniversare a Preafericirii Voastre, ne amintim de recenta noastră vizită în binecuvântata Voastră țară, România, cu prilejul sfințirii somptuoasei Voastre catedrale, la sfârșitul anului 2018. Unii vor ști să aprecieze calea străbătută de la sfârșitul persecuțiilor din perioada comunistă până la ziua slăvită, în care Biserica Voastră martiră a oferit o catedrală, un centru spiritual, întregului popor român. De altfel, și numele acesteia sună ca o făgăduință, făgăduința mântuirii. I-ați oferit o comoară. Și, așa cum ne învață Sfânta Evanghelie după Sfântul Matei: „Unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 21). Inima României bate în această catedrală.

Ați oferit, totodată, poporului vostru o nădejde care părea imposibilă, redescoperirea sufletului său, a spiritualității sale, a unei credințe de nezdruncinat care strălucește astăzi cu putere în întreaga lume. Acest edificiu nu este de altfel decât imaginea unei opere mult mai vaste, pe care ați desfășurat-o cu înțelepciune și cu prudență. Pentru a construi este nevoie de talent. Pentru a reconstrui este nevoie de reziliența pe care numai inspirația venită de la Domnul o poate asigura. Simbol al păcii și al reconcilierii prin excelență, ați știut să vă însușiți cuvintele liturgice, pe care le repetăm cu atâta stăruință, căutând „pacea care vine de sus” prin rugăciune.

Multe ar fi de spus despre Preafericirea Voastră, iubit frate și coliturghisitor întru Domnul. Nu vom pomeni aici decât o singură calitate care le întrece pe toate celelalte, și anume spiritul Vostru misionar. Este de ajuns să privim importanța mereu crescândă și vitalitatea comunităților românești din diaspora pentru a ne da seama că extraordinara renaștere religioasă survenită în țară continuă să dea roade dincolo de frontierele acesteia, dând mărturie de adevărul Ortodoxiei și de mântuirea omenirii care se lucrează în Hristos.

Anul acesta, când sărbătoriți acest jubileu foarte personal, ne bucurăm în mod deosebit și înălțăm rugăciuni ca Domnul să vă dăruiască ani mulți cu sănătate în fruntea Patriarhiei Române, ca semn de binecuvântare pentru toți credincioșii voștri, pentru această țară cu o tradiție duhovnicească atât de bogată și, în general, pentru lumea care are atâta nevoie de iubire și de pace.

 Bartolomeu,

Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă
și Patriarh Ecumenic

Comentarii Facebook


Știri recente