In Memoriam: Un volum lansat la Suceava propune dialoguri cu mărturisitori din perioada comunistă și nu numai

Mitropolitul Bartolomeu Anania, Arhimandriții Iustin Pârvu și Arsenie Papacioc sau Preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa sunt doar câteva dintre numele mărturisitorilor din perioada comunistă care apar în volumul de interviuri „In Memoriam. Dialoguri”, lansat marți la Suceava.

Lucrarea aparține Preotului Viorel Ioan Vârlan, paroh la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural „In Memoriam” din municipiul Suceava. Majoritatea interviurilor au fost publicate de-a lungul timpului în revista „In Memoriam”. Lansarea volumului marchează 25 de ani de existență și 100 de numere ale revistei.

Volumul de interviuri „In Memoriam. Dialoguri”, autor Pr. Dr. Viorel Ioan Vârlan. Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

„Prin gestul de a sărbători această revistă și de a lansa această carte, comemorăm și pomenim, de fapt, personajele principale ale volumului: eroii neamului românesc”, a declarat autorul la evenimentul de lansare organizat în biserica parohială.

Pe lângă faptul că prezintă persoane care au suferit pentru credința lor, cartea are și un număr simbolic de interviuri, 33 – „anii Mântuitorului și vârsta punerii pe Cruce”, a explicat Părintele Viorel Vârlan argumentând organizarea evenimentului în Postul Mare.

Printre vorbitori s-au numărat Arhidiaconul Vasile M. Demciuc, Consilier la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească din Arhiepiscopia Sucevei, și Prof. Univ. Dr. Gheorghe Onișoru de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

La eveniment au participat reprezentanți ai Academiei Oamenilor de Știință, Asociației Fostilor Detinuti Politici din România, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, dar și Stareța Mănăstirii Voroneț.

Volumul lansat cuprinde un dialog al autorului cu bunicul său care l-a cunoscut pe Nicolae Titulescu și chiar un interviu cu Regele Mihai; apar, de asemenea, personalități sportive precum Elisabeta Lipă sau Violeta Szekely, dar și artiști ca Sofia Vicoveanca sau Dan Puric.

Apariția volumului a fost binecuvântată de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților care semnează și un cuvânt introductiv.

IPS Calinic scrie în deschiderea volumului că „toate atrocităţile unui regim totalitarist – cum a fost cel comunist – au fost biruite numai prin credinţă; şi această biruinţă a Crucii au purtat-o şi cei din interiorul închisorilor, şi cei din afara acestora. De fapt, întreaga ţară a devenit – spunea Ioan Ianolide – închisoarea cea de toate zilele; însuşi regimul comunist ateu recunoştea că ţara a fost transformată într-un lagăr, din moment ce făcea parte din lagărul comunist”.

„Perioada anilor 1945 – 1989 va rămâne pentru totdeauna un memento al neamului românesc, dar şi un îndemn puternic de a ne strădui spre permanenta înălţare duhovnicească, transformându-ne viaţa într-un urcuş spre Înviere”, subliniază ierarhul.

Poți urmări înregistrarea video a evenimentului aici.

Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

Comentarii Facebook


Știri recente