In Memoriam, Mitropolitul Bartolomeu Anania

S-au împlinit doi ani de la trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu Anania. Ierarhul a murit pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și a fost înmormântat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

A intrat în monahism la Mănăstirea „Antim” din București, în anul 1942, primind numele Bartolomeu. A urmat studii superioare de teologie la București, Cluj și Sibiu, iar între anii 1945-1946 a fost student la Medicină la Sibiu și Cluj, studiind și muzica instrumentală la Conservatorul clujean.

În anul 1946 a condus greva studențească anticomunistă, eveniment urmat de un lung șir de arestări. În 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, ispășindu-și pedeapsa la Jilava, Pitești și Aiud până în 1964, când este eliberat prin decret general de grațiere.

Între anii 1965-1976 a ocupat mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada, în această perioadă primind și harul preoției.

În anul 1993, arhimandritul Bartolomeu Anania a fost hirotonit arhiereu și instalat în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Din anul 2006 și până la trecerea sa la cele veșnice, Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu a păstorit Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Pentru activitatea sa literară a fost distins cu numeroase premii și medalii, iar pentru activitatea ecleziastică a fost distins cu „Crucea Patriarhală”, „Ordinul Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei.

În anul 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 1982 a obținut Premiul pentru Dramaturgie.

Parastasul de doi ani de la trecerea la cele veșnice a primului mitropolit al Clujului va fi oficiat duminică, 3 februarie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente