In Memoriam, Mitropolitul Bartolomeu Anania

S-au împlinit doi ani de la trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu Anania. Ierarhul a murit pe 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani și a fost înmormântat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

A intrat în monahism la Mănăstirea „Antim” din București, în anul 1942, primind numele Bartolomeu. A urmat studii superioare de teologie la București, Cluj și Sibiu, iar între anii 1945-1946 a fost student la Medicină la Sibiu și Cluj, studiind și muzica instrumentală la Conservatorul clujean.

În anul 1946 a condus greva studențească anticomunistă, eveniment urmat de un lung șir de arestări. În 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, ispășindu-și pedeapsa la Jilava, Pitești și Aiud până în 1964, când este eliberat prin decret general de grațiere.

Între anii 1965-1976 a ocupat mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada, în această perioadă primind și harul preoției.

În anul 1993, arhimandritul Bartolomeu Anania a fost hirotonit arhiereu și instalat în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Din anul 2006 și până la trecerea sa la cele veșnice, Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu a păstorit Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Pentru activitatea sa literară a fost distins cu numeroase premii și medalii, iar pentru activitatea ecleziastică a fost distins cu „Crucea Patriarhală”, „Ordinul Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei.

În anul 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 1982 a obținut Premiul pentru Dramaturgie.

Parastasul de doi ani de la trecerea la cele veșnice a primului mitropolit al Clujului va fi oficiat duminică, 3 februarie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…