În laboratorul de patiserie al Mănăstirii Samurcăşeşti

Recunoscute pentru hărnicia şi priceperea lor, călugăriţele de la Mănăstirea Samurcăşeşti-Ciorogârla, județul Ilfov, sunt apreciate şi pentru bunătăţile pe care le prepară în micuţa patiserie a aşezământului monahal. Cu „mâinile la muncă, mintea şi inima la Dumnezeu”, după îndemnul Sfântului Teofan Zăvorâtul, câteva monahii vrednice frământă prescuri, împletesc cozonaci, migălesc la checuri, cornuleţe, brioşe, pâine, gem, şerbet, dulceaţă, toate din ingrediente naturale, spre deliciul credincioşilor care vin aici.

Cozonaci rotofei, bine dospiţi, ca din cărţile de colorat, stau aranjaţi milimetric pe o masă din pangarul mănăstirii. Năsucuri de copii adulmecă de aproape mirosul apetisant de rom şi vanilie, eliberat de frământătura gălbuie, rumenită uniform, care îmbracă încăperea într-un iz aparte în combinaţie cu mirul şi tămâia expuse în rafturi. Spre amuzamentul celor prezenţi, un băieţel costeliv, dar tare pofticios, îşi încarcă braţele cu un cozonac, şi încă unul, iar mai apoi, cu ultimele forţe, prinde din mers o punguţă cu cornuleţe.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente