În imagini | Patriarhul Ecumenic a liturghisit la Constantinopol în prima zi de Crăciun

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de Crăciun la Catedrala din Constantinopol.

La sfânta slujbă au coliturghisit Mitropoliţii Ieremia de Ancira, Meliton de Filadefia, Hrisostom de Mira, Ştefan de Kallioupole şi Madytos, precum şi Mitropolitul Athenagora de Kydonia.

După Sfânta Evanghelie, Arhimandritul Ioachim Billis, secretarul Sfântului Sinod, a dat citire mesajului de Crăciun al Patriarhului Ecumenic în care se subliniază că Biserica lui Hristos este locul „mântuirii comune”, al „libertății comune” și al speranței „Împărăției comune”, precum şi „modul de viețuire a adevărului eliberator”, centrul căruia îi aparține „exprimarea adevărului în iubire”.

Mesajul pastoral aduce în atenţie şi faptul că generațiile vin și trec, iar evoluțiile următoare sunt dificil de prevăzut de către om, însă „adevărata credință nu are dileme”.

„Cuvântul a devenit trup, adevărul a venit și umbra a trecut. Deja participăm la Împărăție în călătoria noastră către desăvârșirea lucrării Iconomiei Divine întrupate”, se arată în scrisoarea pastorală.

În Pastorala de Crăciun, Patriarhul Bartolomeu transmite „certitudinea de neclintit” că viitorul aparține lui Hristos Care „ieri și azi și în veci același este” (Evrei 13:8), că Biserica lui Hristos este și va rămâne locul sfințirii și al trăirii în Dumnezeu, locul reînnoirii omului și al lumii, pregustarea slavei Împărăției, că va continua „să dea mărturia evangheliei” și „să împartă în lume darurile lui Dumnezeu: iubirea Sa, pacea, dreptatea, reconcilierea, puterea Învierii și așteptarea veșniciei”.

În acest sens, Patriarhul susţine că ideologia contemporană privind epoca „post-creștină” este nefundamentată, iar „După Hristos” toate sunt și rămân în veac „în Hristos”.

Mesajul pastoral poate fi lecturat aici în totalitate.

Foto Credit: Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente