În imagini: Părinții de la Putna au vestit Botezul Domnului românilor din Cernăuți

Optsprezece părinți de la Mănăstirea Putna s-au aflat în perioada 18-19 ianuarie 2019 în satele românești din Nordul Bucovinei, unde au vestit Botezul Domnului, au oficiat Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari.

Românii din Cernăuți serbează Botezul Domnului după calendarul iulian nerevizuit, în data de 19 ianuarie.

O tradiție veche de peste 20 ani

Părinții de la Putna nu celebrează pentru prima dată Boboteaza împreună cu românii din Nordul Bucovinei. Tradiția a început la mijlocul anilor ’90 la inițiativa preoților din câteva sate de români, în special Crasna și Ciudei.

Crasna este cea mai mare localitate românească din nordul Bucovinei, cu 10.000 de locuitori, iar Ciudei este o localitate vecină, cu 5.000 de locuitori.

În acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, 18 părinți ai mănăstirii au răspuns solicitării. Ei s-au bucurat de întâlnirea cu românii din aceste sate, aflați la numai câțiva kilometri de Putna, din punct de vedere geografic, dar în altă țară, din punct de vedere politic, informează Mănăstirea Putna pe pagina oficială de Facebook.

Părinții de la Putna vestesc Botezul Domnului românilor din Cernăuți. Foto: Mănăstirea Putna.

În dimineața zilei de vineri, 18 ianuarie, clericii au participat la slujba Aghesmei Mari, după care a urmat binecuvântarea cu Agheasmă a caselor și a credincioșilor din aceste sate.

De Bobotează, viețuitorii mănăstirii au participat la Sfânta Liturghie. În Crasna, la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, alături de părintele Vasile Paulenco, parohul satului, a slujit Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic.

Celelalte două lăcașuri de cult în care au slujit părinții mănăstirii sunt Bisericile „Sfântul Ioan Botezătorul” din Crasna Huta – preot paroh Paulin Paulenco, și „Sfântul Nicolae”, Ciudei – preot paroh Vasile Popescu.

Potrivit recensământului din 2001, românii constituie al treilea grup etnic din Ucraina (după ucraineni și ruși), numărând 409.608 persoane. Peste 44% din diaspora română din Ucraina se află în regiunea Cernăuți.

Foto credit: Mănăstirea Putna / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente