În imagini: Liturghie de sărbătoarea Brâncovenilor la Miercurea Ciuc

Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit de sărbătoarea Brâncovenilor la Catedrala din Miercurea Ciuc.

Cuvântul de învățătură rostit duminică, 16 august, a făcut referire la vindecarea copilului lunatic. Ierarhul a evidenţiat „gesturile liturgice ale tatălui copilului care își pune toată speranța în Hristos”.

A îngenunchiat, s-a închinat și s-a rugat. Copilul pe lângă boală era stăpânit de diavolul, era epileptic. Tatăl copilului era îngrijorat de boala copilului și revoltat de neputința apostolilor în al tămăduii. Interesant este faptul că omul mărturisește credința în Hristos și necredința neamului său.

Biserica Catedrală cu hramul istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1929-1936 de preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a sfinţit-o în ziua de 8 noiembrie 1936. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Rugăciunea însoțită de post aduce vindecare sufletească și trupească, a spus ierarhul.

„Hristos Domnul foarte sensibilizat tămăduiește copilul și ceartă demonul punându-i interdicție să nu mai intre în el. Copilul s-a făcut sănătos, a revenit la normalitate pentru că l-a luat Dumnezeu de mână. Din discuțiile care au avut loc între Ucenici și Învățătorul observăm că Apostolii nu au putut să-l tămăduiască pentru că nu au postit și nu s-au rugat îndeajuns”, a spus Preasfinţia Sa.

După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în anul 1994, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a devenit Catedrală Episcopală. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Părintele Episcop Andrei a vorbit în predica sa şi despre jertfa Brâncovenilor „care în secolul XVII și-au dat viața pentru credința strămoșească”.

Preasfinţia Sa a subliniat şi contribuţia lor pe plan cultural şi spiritual.

„Constantin Brâncoveanu își începe domnia o dată cu apariția Bibliei în limba română numită de la București în anul 1688. Și-a asumat rolul de protector al tiparului și școlilor. L-a adus pe Andrei, viitorul Mitropolit, Antim Ivireanul de la Constantinopol sub îndrumarea căruia se tipăresc numeroase cărți în limba română, greacă, slavonă, georgiană și arabă. A fost unul dintre cei mai mari ctitori de biserici și mănăstiri”.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Comentarii Facebook


Știri recente