În imagini: Episcopul Covasnei a liturghisit la hramul schitului dedicat eroilor de pe Valea Topliței

Preasfințitul Părinte Andrei a slujit duminică la hramul Schitului „Duminica tuturor Sfinților” – Gura Izvorului, construit în memoria eroilor români de pe Valea Topliței din Primul Război Mondial.

Schitul Gura Izvorului a fost construit în apropiere de mausoleul de la Gura Secului – Toplița, care adăpostește osemintele a 771 de ostași români.

Mausoleul a fost ridicat de Miron Cristea, primul Patriarh al României în anul 1925.

În omilia rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a vorbit credincioșilor despre sfinți ca „prieteni și casnici ai lui Dumnezeu, dascăli, modele și rugători pentru noi”.

În finalul cuvântului rostit în data de 23 iunie 2019, Preasfinția Sa a îndemnat „să ne străduim să ocupăm un loc vacant în marele sinaxar al lui Dumnezeu”.

Începând din 2002 este organizat în fiecare an, în ajunul Duminicii Tuturor Sfinților, un pelerinaj de 9 km de la Mausoleul eroilor până la Schitul Gura Izvorului la care participă sute de credincioși.

De-a lungul drumului dintre cele două edificii au fost înălțate 14 troițe în dreptul cărora, pe parcursul pelerinajului, se pomenesc ostașii români din Primul Război Mondial căzuți la datorie pe Valea Topliței.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente