În imagini: Epifania în Patriarhia Ierusalimului. Numeroși români prezenți la Sfințirea Aghesmei Mari la Râul Iordan

Creștinii ortodocși din Patriarhia Ierusalimului au serbat vineri, conform calendarului iulian nerevizuit, Botezul Domnului sau Epifania. Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului a oficiat în ajunul praznicului sfințirea Aghesmei Mari la malul râului Iordan. La slujbe au luat parte credincioși din mai multe Biserici Ortodoxe, dar și numeroși români.

Programul liturgic din ajunul Bobotezei a început dimineața în Mănăstirea grecească „Sfântul Ioan Botezătorul” de lângă râul Iordan cu oficierea slujbei Ceasurilor, a relatat pentru Trinitas TV, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă.

În continuare, la momentul vohodului din timpul Vecerniei Mari, după intonarea imnului Lumină lină, soborul de slujitori prezidat de Patriarhul Teofil a coborât în procesiune la râul Iordan.

Procesiune la Râul Iordan de Bobotează ©Teofil Anăstăsoaie

Patriarhul Ierusalimului a oficiat slujba de sfințire a Aghesmei Mari.

Sfințirea Aghesmei Mari ©Patriarhia Ierusalimului

La final, Preafericirea Sa a coborât pe malul Iordanului și a aruncat crucea de trei ori în ape, simbolizând prin aceasta întreita afundare de la Botezul Ortodox.

Aruncarea Crucii în Apele Iordanului ©Patriarhia Ierusalimului

A doua zi, în dimineața Epifaniei, Patriarhul Teofil a slujit la Sfântul Mormânt împreună cu mai mulți ierarhi din Patriarhia Ierusalimului.

Sfințirea cea mare a apei a fost săvârșită în Biserica Învierii, iar apoi ceremonialul liturgic în Cuvuclionul restaurat al Sfântului Mormânt.

Sfântul Mormânt ©Patriarhia Ierusalimului

Numeroși credincioși au fost prezenți în aceste zile la Locurile Sfinte, între care și foarte mulți români.

Români în Țara Sfântă ©Teofil Anăstăsoaie

La slujbele oficiate de Patriarhul Teofil au fost prezenți și reprezentanții Patriarhiei Române la locurile Sfinte. De asemenea, pentru credincioșii români prezenți în Țara Sfântă, slujba de sfințire a Aghesmei Mari a fost oficiată în limba română la Așezământul românesc din Ierihon.

Sfințirea Aghesmei Mari la Așezământul Românesc din Ierihon ©Teofil Anăstăsoaie

Credincioșii ortodocși din Bisericile care țin calendarul iulian nerevizuit păstrează aceleași praznice împărăteşti, sărbători şi sfinţi din calendarul ortodox, numai că sunt serbate la o diferenţă de treisprezece zile.

Între Bisericile care serbează astăzi Botezul Domnului sau Epifania se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă Poloneză.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente