În imagini: Comemorarea a zece ani de la moartea Patriarhului Alexei II al Moscovei

Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și al întregii Rusii a fost comemorat miercuri, 5 decembrie 2018, la zece ani de la trecerea la cele veșnice în Catedrala Epifaniei din Moscova.

La mormântul Patriarhului Alexei, aflat în capela alăturată catedralei, succesorul său, Patriarhul Kirill a oficiat o slujbă de pomenire împreună cu mai mulți ierarhi și preoți, în prezența a zeci de credincioși ruși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Epifaniei, informează Patriarhia Moscovei.

Comemorarea Patriarhului Alexei II. Foto Patriarhia Moscovei

Preafericitul Părinte Alexei al II-lea a fost cel de-al XV-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei

Patriarhul Alexei s-a născut în 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Sankt-Petersburg, și ale Academiei Teologice din același oraș.

În 1950 a fost hirotonit preot la biserica din Johvi (Estonia), iar în 1957 părintele Alexei a fost numit paroh al catedralei Uspenski din Tartu și protopop al regiunii Tartu. În ziua de 3 martie 1959 a fost tuns în monahism la Lavra Sf. Treime (Serghiev-Posad), iar în anul 1961 a fost ales episcop de Tallinn și locțiitor de Riga.

În anul 1961, episcopul Alexei a fost numit adjunct al Președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, iar în iunie 1964 a fost ridicat la rang de arhiepiscop, devenind și membru permanent al Sfântului Sinod.

În anul 1968, arhiepiscopul Alexei a fost ridicat la treapta de Mitropolit de Leningrad și Novgorod și locțiitor de Tallinn.

În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu.

Patriarhul Alexei al II-lea trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la funeraliile patriarhului rus în data de 9 decembrie 2008.

Foto: Patriarhia Moscovei

Comentarii Facebook


Știri recente