Patriarhul rușilor a fost înmormântat ieri la Moscova

Mii de credincioși din toată Rusia au participat ieri, 9 decembrie a.c., la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea, trecut la cele veșnice vineri, 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani. Înmormântarea a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de Mitropolitul Kiril de Smolensk și Kaliningrad, succesorul provizoriu al Patriarhului Alexei al II-lea, alături de aproximativ 200 de episcopi și clerici.

La funeraliile patriarhului rus au participat șase întâistătători de Biserici Ortodoxe, între care Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Preafericitul Bartolomeu I, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ppreafericitul Daniel, însoțit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, dar și de reprezentanți ai Vaticanului, cardinalul francez Roger Etchegaray și cardinalul german Walter Kasper.

Cu puțin timp înainte de încheierea slujbei, celor prezenți în Catedrala „Iisus Mântuitorul” li s-au alăturat președintele rus Dmitri Medvedev și premierul rus Vladimir Putin, acesta din urmă având o importantă contribuție, alături de patriarhul defunct, la restaurarea influenței Bisericii Ortodoxe în Rusia, în perioada în care s-a aflat la Kremlin (2000-2008).

La slujbă au participat și alți oficiali ai Statului și ai regiunilor ruse, personalități ale vieții culturale, cum ar fi cineastul Nikita Mihalkov, precum și marea ducesă Maria Vladimirovna, moștenitoare autoproclamată a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Au fost prezenți președinții din mai multe țări, precum Belarus, Republica Moldova, Serbia, Armenia și lideri politici din Ucraina.

Menționăm că de sâmbătă, 6 decembrie, când sicriul cu trupul neînsuflețit al patriarhului a fost depus în Catedrala „Iisus Mântuitorul” – distrusă de Stalin și reconstruită între anii 1994-2000, la inițiativa patriarhului Alexei al II-lea și a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, cu sprijinul guvernului Rusiei și al credincioșilor -, peste 80.000 de credincioși ortodocși ruși au adus un ultim omagiu artizanului renașterii Bisericii Ortodoxe Ruse, după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice.

Ieri, 6.000 de polițiști au fost mobilizați la Moscova pentru a asigura ordinea pe parcursul funeraliilor patriarhului rus. De asemenea, Dmitri Medvedev a solicitat încetarea oricăror programe de divertisment în această zi, în special în televiziune, semn al cvasistatutului de religie de stat regăsit de Ortodoxie în Rusia postsovietică. Patriarhul Alexei al II-lea a fost înmormântat în Catedrala Epifaniei din Moscova, conform dorinței sale.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 287/ 10 decembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente