Bisericile Ortodoxe din întreaga lume serbează în fiecare an Botezul Domnului, însă în două date diferite, în funcție de calendarul adoptat: 6 ianuarie – ortodocșii care țin calendarul iulian revizuit și 19 ianuarie – cei care utilizează calendarul iulian nerevizuit.
Fiind un Praznic Împărătesc important, Boboteaza este sărbătorită într-un mod aparte. Pe lângă ceremonialul liturgic și Sfințirea Aghesmei Mari sărbătoarea este evidențiată și prin alte manifestări, cum este aruncarea crucii în apă, sau binecuvântarea diferitelor izvoare.
Obiceiul de a recupera crucea din ape în ziua de Bobotează reprezintă o tradiție mai veche în Bisericile Ortodoxe, în special în lumea greacă. Un ziar din statul american Florida a surprins într-o fotografie pe cea mai vârstnică persoană care a recuperat crucea de Botezul Domnului: Hercules Ypsilantis – 86 ani.

În Biserica Sfântul Gheorghe din Fanar, slujbele de Bobotează au fost oficiate de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Sanctitatea Sa a condus și ceremonialul de binecuvântare a apelor și aruncarea crucii în Golful Cornul de Aur.

În al doilea oraș ca mărime din Egipt, Patriarhul Teodor a liturghisit în prezența mai multor oficialități din Grecia și din Cipru. După slujbă, PF Teodor a aruncat Sfânta Cruce în apele Mediteranei, de unde a fost recuperată de un tânăr african.

La Catedrala Patriarhală din București, momentul culminant al sărbătorii Bobotezei a fost sfințirea Aghesmei Mari pe Dealul Patriarhiei. Mii de credincioși au stat la rând să guste din „Agheasma sfințitoare trupurilor și a sufletelor”, după cum a numit-o Părintele Patriarh Daniel.

În contextul aducerii aminte de Botezul Domnului şi de botezul nostru personal, Patriarhul României a spus că ne reamintim şi de botezul poporului român care nu a avut o dată precisă a încreştinării, ci „a fost botezat pe când se forma ca popor nou în istorie din daci, geți și romani”.

În Capitala Bulgariei, după slujbele oficiate de PF Neofit, sărbătoarea Bobotezei a continuat cu manifestări militare. Patriarhul a sfințit steagurile de luptă ale Armatei Bulgare.

Un alt simbol al Praznicului Epifaniei este porumbelul alb – chipul sub care S-a făcut cunoscut Sfântul Duh la Botezul Domnului în Iordan. De aceea, în cadrul ceremoniilor religioase sunt eliberați porumbei albi, cum a făcut anul acesta în portul Pireu Preafericitul Părinte Ieronim al Atenei:

În Albania, Președintele Ilir Meta a participat la slujba din ziua Botezului Domnului oficiată de Mitropolitul Ioan de Korça.

Comunitățile Ortodoxe din Australia au celebrat, de asemenea, Botezul Domnului. PS Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, a slujit în Catedrala din Melbourne.

În comunitatea ortodoxă greacă din Melbourne, Pr. Eleftherios Tatsis a oficiat ceremonialul aruncării crucii în apă. Singura fată din întreg grupul care s-a aventurat în recuperarea crucii a reușit să o aducă la mal. Este vorba de Emily Paxevanos, în vârstă de 16 ani.

Aruncarea si recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului, simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apele Iordanului.
Foto credit: theage.com.au.