În imagini: Arhiepiscopul Calinic a liturghisit la hramul parohiei Cărpeniş

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Musecelului, a liturghisit în ziua sărbătorii Sfântului Ştefan la parohia Cărpeniş, parohie care îl are ca ocrotitor pe primul martir al Bisericii creştine.

Lăcaşul de cult sfinţit în anul 1941 are o istorie interesantă.

Construcţia bisericii a început în anul 1935 prin contribuţia lui Ştefan Minovici, doctor în chimie, membru corespondent al Academiei Române și frate al renumitului profesor Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară.

Din păcate un incident nefericit legat de construcţia acestei biserici a contribuit decisiv la decesul ctitorului.

Din cauza unor greşeli făcute în timpul zidirii, biserica s-a dărâmat până la temelie. La aflarea veştii, profesorul Ştefan Minovici s-a îmbolnăvit grav şi a decedat după trei luni, în ziua de 29 decembrie 1935.

După moartea ctitorului, lucrările de rezidire au fost continuate de Viorica Minovici, soţia acestuia, care a reuşit să termine biserica în anul 1940.

Pictura din interior a fost executată de pictorul Emanoil Pătroiu din Bucureşti, iar sfinţirea a fost făcută în anul 1941, fiind ales hramul Sfântului Arhidiacon Ştefan după numele ctitorului.

Biserica îi mai are ca ocrotitori pe Sfânta Sofia şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind unul dintre cele mai frumoase locaşuri de rugăciune construite pe valea râului Topolog.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente