În Duminica Ortodoxiei, Patriarhul Ierusalimului a slujit în Biserica Învierii

Patriarhul Teofil în Duminica Ortodoxiei (3)

Preafericitul Părinte Teofil a prezidat Liturghia din Duminica Ortodoxiei oficiată la Biserica Învierii din Ierusalim. Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi ai Patriarhiei Ierusalimului.

La slujbă a asistat consulul Greciei în Ierusalim, Christos Sophianopoulos, precum şi numeroşi pelerini din Grecia, Rusia şi alte ţări ortodoxe. Sfânta Liturghie a fost urmată de o procesiune cu sfintele icoane în jurul Sfântului Mormânt.

În cuvântul său, Patriarhul Teofil a numit Duminica Ortodoxiei drept o zi de bucurie în Biserica lui Hristos, moment în care este sărbătorită restaurarea sfintelor icoane şi venerarea lor.

Comemorarea acestui eveniment nu se referă numai la restaurarea cultului sfintelor icoane, ci şi la dreapta credinţă a Bisericii noastre Ortodoxe, credinţă care ne-a fost transmisă de Profeţi, Apostoli şi de sfinţii purtători de Dumnezeu ai Bisericii care şi-au jertfit viaţa pentru ea, a subliniat Preafericirea Sa.

Citând din mai mulţi sfinţi care au scris despre icoane, precum Sf. Vasile cel Mare şi Teodor Studitul, Patriarhul Ierusalimului a explicat că atunci când ne rugăm în faţa unei icoane cinstim persoanele reprezentate în icoană sau evenimentele din istoria sfântă a Bisericii.

 


În Duminica Ortodoxiei, Biserica sărbătorește restabilirea cultului sfintelor icoane de către Patriarhul Metodie al Constantinopolului, din încredinţarea Sfintei Teodora, Împărăteasa Bizanţului. Evenimentul sărbătorit a avut loc la 11 martie 843, când a fost organizată pentru prima oară cinstirea solemnă a dreptei credinţe în prima duminică din Postul Mare.

Sursa: Patriarhia Ierusalimului 

Comentarii Facebook


Știri recente