În Duminica Ortodoxiei, Episcopul Siluan al Ungariei a slujit la biserica ortodoxă bulgară din Budapesta

Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a slujit duminică la biserica ortodoxă bulgară din Budapesta, cu hramul „Sfinții Chiril și Metodiu”.

Alături de ierarhul român au slujit Preasfințitul Părinte Paisie de Apamia, Episcop vicar al Mitropoliei pentru Austria și Exarhatului pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, precum şi clerici din cele cinci jurisdicții ortodoxe ale Ungariei.

Răspunsurile liturgice au fost date alternativ în mai multe limbi (maghiară, română, greacă, bulgară, slavonă și sârbă) de psalți de la biserica ortodoxă bulgară din Budapesta și de alți cântăreți reprezentând Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice și Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria.

În cadrul Sfintei Liturghii, a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Mesajul pastoral a beneficiat de traducere în limba maghiară.

După Sfânta Liturghie a avut loc în jurul bisericii o procesiune cu Icoane, Sfânta Cruce și Sfinte Moaște.

În timpul acesteia au fost citite Crezul și Sinodiconul Ortodoxiei în rezumat, împărțite în trei părți, la cele trei opriri, după obiceiul din Bisericile de tradiție greacă și bulgară, și mai ales din Patriarhia Alexandriei și a Ierusalimului.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente