În Arhiepiscopia Clujului, catehezele din Postul Mare sunt dedicate familiei și Tainelor Bisericii

Părintele Liviu Vidican-Manci, Inspectorul pe probleme de catehizare parohială în Arhiepiscopia Clujului, a anunțat tematica seriei de cateheze susținute în Postul Mare la parohiile din cuprinsul eparhiei.

„Anul acesta este dedicat în Biserica Ortodoxă Română pastorației părinților și copiilor. Cu alte cuvinte, în acest an, preocuparea expresă a Bisericii este familia”, scrie el în introducerea primei cateheze, intitulată „Despre Familia creștin-ortodoxă”.

Familia este uniunea binecuvântată de Dumnezeu dintre un bărbat și o femeie. În acest sens, cununia religioasă a fost întemeiată încă din rai și este piatra de temelie a familiei.

Scopul familiei este în primul rând mântuirea, „sfințirea unuia prin celălalt”. În acest proces, unora Dumnezeu le dăruiește și copii, altora nu.

Familiile binecuvântate cu copii se constituie în cel mai important mediu de formare pentru aceștia, prin exersarea iubirii și comuniunii.

Iubirea și comuniunea se concretizează astfel: „Părinții vor comunica, ascultând și sfătuind; vor educa în primul rând pentru eternitate și apoi pentru viața aceasta”, scrie părintele Liviu Vidican-Manci în prima cateheză din serie.

Celelalte cateheze vor fi dedicate Tainelor Bisericii: Sfântul Botez, Sfânta Taină a Mirungerii, Sfânta Euharistie, cunoscute și ca Taine de inițiere, și Sfânta Spovedanie și Sfânta Cununie.

„Rolul acestor teme este de a indica importanța trăirii în Hristos prin lucrarea harului prezent în Tainele Bisericii”, explică Părintele Liviu Vidican-Manci.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente