În 71 de ani a pictat 71 de biserici: Îmi pun în gând să pictez încă zece lăcaşuri de cult

Pictorul Valeriu Sandu, originar din Cernăuți, nu renunță nici la 71 de ani să practice meseria care l-a consacrat. Dacă până la momentul actual a reușit să restaureze și să picteze 71 de biserici, își dorește să mai adauge în palmaresul său încă 10 lucrări.

Prima biserică pe care a pictat-o a fost la Nisiporeni în anul 1975. În întreaga activitate de 44 de ani a pictat cinci biserici în Ucraina, una în Atena, cinci în Chișinău, și restul în Republica Moldova.

A studiat arte plastice la Chişinău şi mai mulţi ani a predat pictura şi desenul liniar. În paralel cu activitatea din școală, pe vremea regimului comunist ateu a pictat pe ascuns icoane.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, pictorul a mărturisit că în timpul citirii Evangheliei de multe ori a trăit emoții profunde care l-au ajutat să redea prin pictură scenele biblice.

Muzica sacră constituie totodată un element important pentru inspirația sa: „Muzica mă ajută în timpul lucrării atunci când răsună în interiorul Bisericii”.

 

Foto credit: Bucpress.eu

Comentarii Facebook


Știri recente