Implicarea Bisericii în lupta cu cancerul: Cluj

„Îngrijirile paliative în România încă sunt la început și s-a pornit din start cu o părere greșită cum că îngrijirea paliativă ar fi un fel de ultim resort, ori în Occident îngrijirile paliative merg în paralel cu partea curativă, adică în momentul diagnosticării cu o boală oncologică, încep și îngrijirile paliative și atunci calitatea vieții pacientului este una crescută”, explică Pr. Bogdan Chiorean, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului.

Biserica se implică în acest domeniu filantropic, prin două centre de îngrijiri paliative: unul la București și altul la Cluj. Ambele închinate Sfântului Nectarie Taumaturgul.

O imagine a activității de la Cluj a surprins Radio Renașterea în interviul realizat cu Pr. Bogdan Chiorean în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, 04 februarie 2020.

De la deschidere (2012) până astăzi, de serviciile Centrului „Sf. Nectarie” au beneficiat aproape 3700 de pacienți, dintre care peste 700 în anul 2019.

„Concepția despre boală este condiționată social”, menționează Pr. Bogdan Chiorean.

„La nivelul populației, cancerul este asociat cu suferința, chiar cu o suferință extremă aș spune, pentru că, mai ales în fazele avansate, durerea necontrolată este una dintre principalele probleme ale pacienților”, a precizat preotul asigurând că „chiar dacă la nivel general se crede despre cancer că ar fi o boală incurabilă, pe care obligatoriu ar trebui să o asociem cu o progresie spre deces, totuși vorbim de o boală cronică, într-adevăr, dar care, dacă este diagnosticată din timp, poate fi vindecabilă”.

Din nefericire, spune părintele director, „la noi ajung pacienții în stadii mai avansate de boală, adesea terminale, dar încercăm totuși să rezolvăm acea problemă de care vă spuneam la început, și anume durerea necontrolată, care este de o intensitate pe care cu greu ne-am putea-o imagina!”.

„Pe lângă aceasta, mai tratăm și simptomele asociate bolii în faze avansate, în sensul că ele sunt foarte versatile, schimbătoare, eterogene și complexe, astfel că un pacient oncologic într-un astfel de stadiu, cu greu poate fi îngrijit acasă, chiar și cu un eventual personal de specialitate dintre membrii familiei”.

„Cred că dincolo de faptul că putem asista pacienți, și pentru sistemul sanitar este un mare plus acest Centru înființat de Arhiepiscopia Clujului, prin faptul că ajută la degrevarea serviciilor de urgență, la degrevarea secțiilor de oncologie prin faptul că putem asista pacienți care în alte spitale nu-și mai găsesc locul”.

Ascultă interviul integral pe Radio Renașterea!


Sursă foto: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente