Împărtășim iubirea lui Dumnezeu cu tineri ca noi: Gânduri de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

Membri ai organizațiilor de tineret au trimis, la invitația Basilica.ro, gândurile lor de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox.

Tinerii din eparhiile românești sunt activi în diverse organizații de tineret, în primul rând în Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), cu filiale în toate centrele universitare, dar și în rețeaua de organizații locale ATOR (Asociația Tineretului Ortodox Român).

Aceste asociații nu există doar pentru a se ruga cu tinerii, a-i catehiza și a-i ajuta să socializeze, ci și pentru a-i implica, prin voluntariat, în desfășurarea de proiecte filantropice cu impact local.

Alexandru Mirci, ASCOR Alba: Ne împărtășim împreună din iubirea lui Dumnezeu

„Nu am simțit o împlinire mai mare ca atunci când am împărtășit iubirea lui Dumnezeu împreună cu alți tineri de vârsta mea”, spune Alexandru Mirci, coordonatorul Departamentului Cultural al ASCOR Alba. Sursa foto: ASCOR Alba

Pentru mine, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este mai mult decât o simplă marcare în calendar a unei sărbători dedicate nouă, tinerilor ortodocși. Este o încununare a tuturor activităților și eforturilor noastre de a-L sluji pe Hristos prin dăruirea către aproapele; a fi lumină în lume prin urmarea Lui.

Faptul că Biserica ne-a dăruit o zi specială mă face să mă bucur de grija și prețuirea cu care ne încredințează că avem demnitatea de fii.

Ca student și membru ASCOR, mă bucur de fiecare oportunitate în care Îl pot mărturisi pe Hristos alături de prietenii mei. Nu am simțit o împlinire mai mare ca atunci când am împărtășit iubirea lui Dumnezeu împreună cu alți tineri de vârsta mea.

Împlinirea vine din licărul de speranță, din zâmbetul, îmbrățișarea sau poate lacrimile pe care omul de lângă tine ți le oferă ca pe o mulțumire că ești alături de el și că ești acolo pentru el, că ești trimis de Dumnezeu.

Fiind în plină primăvară a vieții, vrem să răspândim și în sufletele celor din jur această stare de renaștere spirituală, întrucât Hristos este primăvara sufletelor noastre, El este bucuria, nădejdea și răsplata noastră.

Claudia Ilinca, Tineri în acțiune: Tinerețea este frumoasă trăită „în pridvorul Bisericii”

Claudia Ilinca, care face parte din grupul de voluntari „Tineri în acțiune” ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, spune că Tinerețea este frumoasă trăită „în pridvorul Bisericii”. Foto: Arhiva personală

„Dacă tinerețea ar ști, dacă bătrânețea ar putea”, spunea cândva Părintele Arsenie Papacioc. Acest cuvânt mi l-am amintit astăzi, o zi care ar trebui să fie de conștientizare profundă a forței spirituale și fizice pe care o are un tânăr.

Tinerețea este perioada marilor visuri, a idealurilor, entuziasmul fiind cel care ne ghidează acțiunile, și încerci, iar uneori chiar reușești să faci într-o zi ce fac alții în zece.

Ori cu atât mai mult este frumoasă tinerețea dacă  aceasta este trăită în „pridvorul Bisericii”, sub călăuza discretă a Blândului Păstor. Pentru că, în zilele noastre, tinerețea poate ști mult mai multe, având la îndemână atâtea mijloace de informare.

Dar tocmai avalanșa de informații care vine asupra sa ii poate fi ridicare sau cădere. Într-o societate în care viciul este ridicat la nivel de virtute este o artă să cunoști. Și să cunoști cu adevărat și profund!

E greu, dar nu imposibil. Sub o călăuzire bună, blândă și sănătoasă e cu putință.

Faptul că există o zi dedicată tineretului ortodox nu poate decât să mă bucure, deoarece îmi dovedește că, în Biserică, tânărul are valoare, este parte integrantă din viața Bisericii, conștienți fiind că el va fi adultul de mâine, cel care va educa, în viitor, o nouă generație, în spiritul valorilor moral-religioase.

Să nu vă imaginați tânărul în Biserică că pe un personaj auster! Nici pe departe! Tinerii, prin definiție, sunt veseli, plini de viață, de inițiativă, au aripi spre a zbura spre mari înălțimi. Tinerii sunt model pentru cei mici, care visează că vor ajunge cândva ca „acei voluntari implicați în toate”, sunt bucurie pentru părinții lor, lauda comunității din care fac parte și transmit tuturor bucuria seminței bineroditoare.

Iar faptul că o astfel de zi este marcată de Întâmpinarea Domnului nu mă poate duce decât cu gândul la dulcea și înduioșătoarea icoană a Sfântului și Dreptului Simeon, care atinge de obrazul său brăzdat de la lacrimile așteptării obrazul Sfânt al Pruncului Iisus.

Așa ar trebui primit orice tânăr în Biserică, cum Dreptul Simeon și Prorocița  Ana L-au primit pe Domnul: cu bucuria cea mai mare.

Iulian Tomeac, Președinte ASCOR Iași: Duhul Sfânt pe toate le întinerește și le aduce în unitate

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este o invitație spre a trăi normalitatea vieții în Biserică, unde Duhul Sfânt pe toate le întinerește și le aduce în unitate.

Ortodoxia ne ajută prin excelență să fim „naționali cu fața spre universal”. Aici putem construi relații adevărate cu tinerii ortodocși de alte naționalități, cultivându-ne și valorificându-ne identitatea.

Maria Vlaicu, voluntar „Tineri în acțiune”: Punându-L pe Hristos pe primul loc în tot ce facem

Maria Vlaicu de la grupul de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, spune că Ziua Internațională a Tineretului Ortodox le amintește tinerilor din Biserică faptul că au o misiune bazată pe valori comune. Sursa foto: Tineri în acțiune

Pentru mine, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox reprezintă un moment de bucurie și de recunoștință, deoarece noi, tinerii, ne putem implica activ în viața Bisericii, punându-L pe Hristos pe primul loc în tot ceea ce facem, simțim și dorim să transmitem mai departe celorlalți tineri, respectiv bucuria comuniunii și simțirii credinței noastre.

Consider că este important ca Biserica să marcheze o astfel de zi, pentru a le reaminti tinerilor de importanța prezenței lor, cât și de misiunea pe care o au de îndeplinit, împărtășind aceleași valori și principii comune de viață.

Adrian Bratu, Președinte ASTO: Biserica adună și crește continuu pe cei care vor fi mâine membri maturi, slujitori și rugători

Adrian Bratu, Președintele Asociației Studenților din Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (ASTO), spune că „Biserica adună și crește continuu pe cei care vor fi mâine membri maturi, slujitori și rugători”. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Ziua Tineretului Ortodox aduce o îndoită bucurie astăzi, căci ea a fost fixată cu un motiv bine întemeiat, tocmai pentru a ne bucura de pruncul Iisus din brațele bătrânului Simeon împreună cu toți cei apropiați și mai mari de acea vârstă.

Chiar dacă sunt de scurtă vreme reprezentantul membrilor „Familiei” ASTO, unul din motivele principale ale acestei binecuvântări a fost tocmai dorința continuă de a mă afla printre toți tinerii Bisericii și nu numai, de a-i aduna și de a ne bucura într-o comuniune continună, după cea a Sfântului Potir la care suntem chemați.

Biserica adună și crește continuu pe cei care vor fi mâine membri maturi, slujitori și rugători.

Maria Petrovici, Vicepreședinte ASCOR Iași: Ortodoxia este libertate și împlinire

Maria Petrovici, Vicepreședinte ASCOR Iași, vede Ortodoxia ca libertate și împlinire. Foto: ASCOR Iași

Ca în fiecare an, Praznicul Împărătesc al Întâmpinării Domnului aduce un prilej în plus de bucurie, în mod special, tinerilor care sărbătoresc Ziua Internațională a Tineretului Ortodox.

Pentru mine, ziua de 2 februarie este, în primul rând, un moment de mulțumire pentru tot curajul pe care l-am primit de la Dumnezeu, de a-mi mărturisi credința în care m-am născut.

Este, totodată, un moment de unitate și comuniune cu alți tineri, alături de care am înțeles că Ortodoxia este libertate și împlinire.

Universalitatea acestei zile o face și mai specială pentru mine, datorită faptului că, pe parcursul activității mele de tânăr voluntar, am avut oportunitatea de a cunoaște tineri creștini ortodocși de alte naționalități, care prin felul lor de a trăi credința au devenit o adevărată sursă de inspirație.

Entuziasmul tinerilor și felul în care aceștia trăiesc Ortodoxia îi plasează în mod firesc în centrul Bisericii, ca aceștia, înțelegând și trăind credința autentic, să fie capabili să ducă mai departe tradiția creștină.

Iar faptul că în această zi toți creștinii ortodocși așteaptă să-L întâmpine pe Cel mai presus de toate îmi amintește că în orice moment, și cu atât mai mult când suntem tineri, trebuie să fim gata să-l primim pe Dumnezeu în casa sufletului nostru.

Petru Mircea, ASCOR Alba: Măsurăm veșnicia cu inima

Petru Mircea, membru ASCOR Alba, spune că tinerii ortodocși au înțeles că libertatea nu înseamnă libertinaj. Foto: Arhiva personală

Trăim într-o lume dominată de tehnologie, în care timpul a devenit doar un instrument de măsură. Tinerii sunt subjugați de tot ceea ce le produce plăcere, făcând ca experiența vieții să pară puerilă. Asta e consecința unei vieți trăite în afara Bisericii.

Unii tineri au înțeles, totuși, că libertatea nu înseamnă libertinaj. Preferând cumpătarea, au refuzat să se lase pradă hedonismului. Au urmat credinței, dragostei, păcii, măsurând Veșnicia nu cu ceasul, ci cu inima.

Gabriela Burlacu, „Tineri în acțiune”: Biserica ne dă un sentiment de apartenență și căldură prietenească

Gabriela Burlacu și prietenele ei din grupul de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Tineri în acțiune

Pentru mine, Ziua Tineretului Ortodox cred că înseamnă întâi de toate o sărbătoare, adică în prilej de bucurie și de recunoștință, în care dau slavă lui Dumnezeu că sunt tânără și că sunt tânără în Biserică.

Cred că este extraordinar de important faptul că în Biserica marchează o astfel de zi, pentru că promovează cumva activitatea tineretului în Biserică. Faptul că tinerii fac ceva în Biserică, aduc o contribuție, le arată și altor tineri, care poate nu știu despre asta, că pot și ei să facă ceva, ca să aibă un sens, să simtă că fac ceva nu doar pentru ei și pentru dezvoltarea lor, ci și pentru binele Bisericii, pentru binele oamenilor din jurul lor.

Celor care au nevoie de aceasta le aduce totodată un sentiment de împlinire, de bucurie, că găsesc tineri care împărtășesc aceleași valori cu ei, aceleași bucurii și dorințe.

Găsesc astfel o comunitate în care se simt în siguranță, se simt liberi să împărtășească ceea ce gândesc și ceea ce își doresc să fie și ceea ce doresc să devină.

Mi se pare extraordinar de important asta. Eu am regăsit aceasta în Biserică și la „Tineri în acțiune” și cred că sunt puține lucruri și sentimente care ar putea înlocui sentimentul acesta de apartenență la un grup și de căldură prietenească.

Foto credit: Freepik (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente