Imnul României intonat de un ambasador al culturii, la Paraclisul Catedralei Naţionale | „Dumnezeu să se îndure de neamul românesc”

Artistul Nicolae Voiculeţ, ambasador al culturii şi turismului românesc, a susţinut miercuri, de Ziua Imnului României, un mini recital de nai la Paraclisul Catedralei Naţionale. Pe pagina sa de Facebook, artistul a anunţat că va cânta cu onoare Imnul României la Catedrala Mântuirii Neamului „pentru a ne ruga Lui Dumnezeu să se îndure de neamul românesc”.

Din repertoriul naistului au făcut parte şi alte piese cu specific naţional.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti, prin intermediul Centrului cultural şi de tineret „Ştefan Iordache”.

Arhim. Ciprian Grădinaru, unul dintre delegaţii Patriarhului Daniel la eveniment, a precizat că Ziua Imnului Naţional „sintetizează demnitatea istorică şi naţională a poporului român”.

„Este un imn care, prin textul lui de o adâncă profunzime, descrie întreaga istorie zbuciumată a poporului român şi îndeamnă poporul la o conştiinţă trează de demnitate şi solidaritate”, a spus părintele Ciprian Grădinaru.

Recitalul a fost susţinut pe Dealul Arsenalului şi pentru însemnătatea sa istorică, a evidenţiat Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale.

„Nu întâmplător a fost ales acest loc pentru a serba Imnul Naţional, aici la Catedrala Naţională, aceasta aflându-se pe locul ultimului câmp de bătălie al poporului român. La 13 septembrie 1848 a avut loc lupta între pompierii români şi soldaţii turci”.

În lupta de pe Dealul Spirii, acutalul Deal al Arsenalului, au murit patruzeci şi şapte de soldați și doi ofițeri.

Părintele Consilier Patriarhal Ionuţ Dragomir a mulţumit artistului Nicolae Voiculeţ pentru recital. El a evidenţiat că simbolurile naţionale sunt îndemnuri permanente de a ne aduce aminte şi de a cultiva identitatea naţională.

„Aceasta a fost câştigată, de‑a lungul timpului, prin jertfa înaintaşilor noştri, a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi în închisori”, a spus părintele.

„Ziua imnului naţional trebuie să ne ducă gândul şi cinstirea noastră mai ales către eroii neamului românesc şi este firesc că acest evenimnet a fost organizat în incinta Paraclisului Catedralei, deoarece Catedrala Naţională este închinată cinstirii memoriei eroilor neamului românesc”.

La eveniment a participat şi primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente