IICCMER a descoperit două gropi comune la Târgu Ocna. A fost oficiată o slujbă de pomenire

În urma cercetărilor arheologice demarate săptămâna aceasta de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au fost descoperite două morminte comune în cimitirul Parohiei Poieni din Târgu Ocna.

Mormintele cuprindeau osemintele a cinci deţinuţi de la Penitenciarul Spital din oraş.

În acest context, protopopul Ioan Bârgăoanu a oficiat o slujbă de pomenire a martirilor și deținuților politici care au murit în perioada comunistă.

„Au fost ușor de identificat osemintele celor cinci deținuți, deoarece erau îngropați în secret, în gropi comune, fără o pregătire necesară așa cum se cade fiecărui creștin, fiind lipsiți chiar și de slujba înmormântării”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În perioada 1950-1964 la penitenciarul din Târgu Ocna au fost incarcerate un număr de 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției.

Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena aflată în Parohia Poieni, pe str. Crizantemelor.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente