Ierarhii transilvăneni în mijlocul credincioșilor

IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat în a V-a Duminică din Postul Mare slujba de sfințire și de zidire a Sfântului Altar de la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna’ din Miercurea Sibiului, iar IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din orașul sibian au participat la slujba de sfințire a Sfântului Altar de la noua biserică a Parohiei Miercurea Sibiului II, Protopopiatul Săliște. Lăcașul a fost zidit în timp scurt, după ce, în 3 octombrie 2010, IPS Mitropolit Laurențiu a așezat piatra de temelie. Enoriașii au fost alături, în tot acest răstimp, de pr. paroh Ioan Topârceanu în toate lucrările de zidire și au sprijinit material acest proiect al comunității. Au fost prezenți la slujbă primarul Ioan Troancă, autorități locale, ctitori și binefăcători. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Săliște, pr. Ioan Ciocan, preoții din Miercurea Sibiului și din alte localități. După înconjurarea bisericii și stropirea cu apă sfințită, soborul de preoți și diaconi, condus de IPS Mitropolit Laurențiu, a zidit altarul, a așezat moaște în piciorul Sfintei Mese și a continuat întreaga rânduială liturgică de la sfințirea Sfântului Altar.

Smerenia și slujirea aproapelui

După Sfânta Liturghie oficiată la noul altar sfințit, preotul paroh a fost hirotesit iconom stavrofor, pentru activitatea pastoral-misionară. În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a vorbit despre viața Mariei Egipteanca și a evidențiat învățăturile desprinse din Evanghelia duminicală.

‘Mântuitorul ne arată astăzi care sunt cele mai sfinte lucrări ale omului, ca răspuns la dragostea Sa nemărginită: smerenia și slujirea față de cel mai mic dintre noi. Smerenia este un dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii de la Creație. Dumnezeu l-a iubit pe om și-l iubește încontinuu. Dragostea Sa revărsată asupra noastră se transformă în milă, dacă noi primim prin smerenie darul pe care ni-L face. Omul poate să primească darul lui Dumnezeu sau poate să-l respingă, pentru că l-a creat liber. Dumnezeu va cere socoteală la judecata particulară și apoi la sfârșitul veacurilor, când vom fi așezați de-a dreapta și de-a stânga Lui, pentru a ne primi răsplata cuvenită’, a subliniat Părintele Mitropolit.

Ierarhul a oferit primarului Ioan Troancă și lui Ion Topârceanu, tatăl părintelui paroh și unul dintre principalii ctitori ai bisericii, distincția Ordinul ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei’. Adunarea parohială, Consiliul parohial și persoane care au sprijinit zidirea lăcașului de cult au primit din partea Mitropolitului Ardealului acte de cinstire.

Duminica Mariei Egipteanca la Cluj-Napoca

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit în cuvântul de învățătură despre păcatul mândriei, pornind de la Evanghelia zilei, în care doi ucenici, Ioan și Andrei, i-au cerut Mântuitorului să-I stea alături în Împărăția cerurilor. ‘Cei doi au procedat așa cum am proceda majoritatea dintre noi: atunci când vine momentul oportun, nu-l ratăm, ca să ne satisfacem orgoliul. Mândria este cea mai subtilă patimă, dar și cea mai mare’, a arătat ierarhul, care a amintit apoi în cuvântul său despre puterea cu care Cuvioasa maică Maria Egipteanca și-a schimbat viața și a devenit una dintre cele mai importante figuri ascetice ale Ortodoxiei. Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ din Ilva Mare, județul Bistrița-Năsăud, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care pr. Daniel Ureche, duhovnic al mănăstirii, pr. arhim. Samuel, duhovnicul Mănăstirii ‘Sfânta Elisabeta’, și pr. Cristian Lupșan, parohul de la Ilva Mare. Răspunsurile la Liturghie au fost date de maicile din obștea mănăstirii. În cadrul Sfintei Liturghii, una din viețuitoarele mănăstirii a depus voturile monahale și a fost tunsă în monahism, după cum a precizat stareța Hristofora Marinca.

Slujire în Parohia sălăjeană Țăud

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Țăud, Protopopiatul Zalău, unde paroh este pr. Andrei Vlaicu. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cristian Pugna, pe seama Parohiei Rona, Protopopiatul Jibou. La final, PS Petroniu a înmânat pr. paroh Andrei Vlaicu o Diplomă de donator pentru contribuția adusă de parohie la construirea sediului Centrului eparhial, iar acesta a oferit, la rândul său, chiriarhului Sălajului o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii din Parohia Țăud.

Slujbă în catedrala din Baia Mare

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat la Catedrala episcopală din Baia Mare. După Sfânta Liturghie, ierarhul a premiat șase eleve care s-au calificat la Olimpiada de religie, faza națională, care se desfășoară la Oradea. Premiul oferit elevelor a constat într-o diplomă de apreciere, un premiu în bani din partea episcopiei și cartea ‘Jurnalul fericirii’ din partea Fundației ‘Nicolae Steinhardt’. Elevele premiate sunt Anuța Pitis, clasa a VII-a, Târgu Lăpuș, Andrea Osan, clasa a VIII-a, Baia Mare, Andreea Paula Buda, clasa a IX-a, Târgu Lăpuș, Alexandra Tura, clasa a X-a, Baia Mare, Adriana Florea, clasa a XI-a, Sighetu Marmației, Ecaterina Trif, clasa a XII-a, Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente